08. srpanj 2017.

Musk u Australiji gradi ‘daleko najveću‘ bateriju za pohranu energije iz obnovljivih izvora

Poduzetnik i milijarder Elon Musk u petak je obećao da će u Australiji izgraditi najveću litij-ionsku bateriju za pohranu energije iz obnovljivih izvora.

Čelnik tvrtke Tesla otkrio je da će izgraditi bateriju od 129 megawatta za pohranu energije koju će proizvoditi park vjetroelektrana francuske tvrtke Neoen‘s Hornsdale koji je trenutno u izgradnji. Tim se projektom želi poboljšati elektroenergetska mreža u saveznoj državi Južna Australija.

>>>Energetska budućnost Hrvatske: Geotermalna energija – tako blizu, a tako daleko

Govoreći u Adelaideu uz premijera te savezne države Jaya Weatherilla, Musk je rekao kako postoji određeni rizik oko izgradnje baterije jer će ona biti daleko najveća dosad.

-Trenutno najveća baterija ima 30 megawatta, naglasio je milijarder.

Nova baterija, koja će biti izgrađena do kraja godine, bit će dovoljno velika da strujom opskrbi 30 tisuća kuća i osigura energiju u hitnim slučajevima kada dođe do nestašice.

>>>SAD: Sektor obnovljivih izvora energije zapošljava više ljudi od fosilnog

Australske vlasti bile su meta žestokih kritika nakon što je u rujnu oluja uzrokovala nestanak struje diljem savezne države, a premijer Malcolm Turnbull za to je optužio agresivnu težnju Južne Australije prema obnovljivim izvorima energije.

Oluja je tada uništila dalekovode i drugu ključnu infrastrukturu, zbog čega 1,7 milijuna stanovnika nekoliko dana nije imalo struje.

Južna Australija je tijekom veljače i ožujka imala i planirane restrikcije struja zbog navodne nestašice energije.

>>>Dvije trećine električne energije u Kanadi dolazi iz obnovljivih izvora

-Pohranjivanje u baterije je budućnost energetskog tržišta naše države, a oči svijeta će pratiti naše vodstvo u toj sferi, istaknuo je Weatherill.

Profesor Ian Lowe sa sveučilišta Griffith u australskom Queenslandu naglasio je da je jeftina pohrana električne energije "jedini problem koji nas sprečava da svu energiju dobivamo iz vjetra i od sunca".