Aktualno
StoryEditor

Muskova ‘bušilica‘ ruje tunel u Los Angelesu, testira tlo za osvajanje Marsa i prodor hyperloopa

18. Veljača 2017.

Prije godinu dana Elon Musk, osnivač Tesle i SpaceX-a, najavio je da će započeti kopanje tunela u Los Angelesu krajem veljače. Obećano, učinjeno. Naime, započela su iskapanja tunela kao dio demonstracije u natjecanju SpaceX‘s Hyperloop Pod Competition o kojem smo već pisali. Iako je dosad napravljena samo rupa, Muskov tim planira s vremenom izgraditi potpuno opremljen tunel. Još nije jasno kako bi se tunel trebao koristiti, ali mogao bi biti povezan s hyperloopom za koji se pretpostavlja da može raditi i podzemno i nadzemno.

Musk nije zanijekao povezanost tunela i hyperloopa.

https://twitter.com/elonmusk/status/827849760048558080

Kako izgleda Muskova bušilica bez rezne glave, mogli su vidjeti svi njegovi ‘followeri‘ na Twitteru na kojem je objavio i fotografiju čuvene ‘rupe‘.

Iako strojevi za tunele već postoje, Muskova ‘bušilica‘ učinila bi stvaranje tunela deseterostruko bržim u usporedbi s konvencionalnim metodama. Ako njegov stroj zaista omogućuje brže i lakše prokopavanje tunela, podzemni prijevoz mogao bi postati popularniji i nametnuti se kao rješenje za prometne gužve u urbanim područjima. Također, otvara se i mogućnost da se osigura prijevoz u zgrade.

Futurism piše da se Musk nije ozbiljno upustio u osnivanje tvrtke ‘Boring Company‘. Međutim, projekt se uklapa u misiju Tesle da olakša prometovanje što će smanjiti i korištenje goriva te emisiju ispušnih plinova. Također, njegov stroj za bušenje u skladu je s misijom SpaceX-a da jednoga dana osnuje koloniju na Marsu jer bi se mogla koristiti da testira sposobnost preživljavanja u tunelu na Crvenom planetu gdje bi podzemna staništa štitila ljude od ekstremnih uvjeta koji tamo vladaju poput ekstremne hladnoće, niskog tlaka i jakog zračenja.

19. travanj 2024 15:09