31. srpanj 2019.

Mutni biznis cvate na istoku svijeta: Farme klikanja niču zbog ekonomije lajkanja

Indonezijski grad Tangerang danas je svjetska prijestolnica aktivnosti na Instagram Storiesu, platformi koja Instagramovim korisnicima omogućuje da objavljuju fotografije i videozapise koji nestaju s mreže nakon 24 sata.

Prije sedam godina prozvan je najaktivnijim ‘Twitter-cityem‘ jer je imao najviše objava na toj društvenoj mreži. Usprkos neupitnoj zaljubljenosti Indonežana u društvene mreže zasluga za takve titule ipak se krije u mutnim vodama – na takozvanim farmama klikanja.

Ne uzgajaju se na njima ni rajčice ni pilići, nego se pune starim mobitelima i računalima s pomoću kojih se klika na sadržaje po narudžbi kupaca.

U ekonomiji lajkanja broj klikova, poznato je, najunosnija je roba, a u Sjevernoj Americi i Europi živi najviše njihovih kupaca.

Roba koju kupuju mahom nastaje na farmama u Bangladešu, Indiji, Indoneziji, na Filipinima, a pretpostavlja se da ih je ipak najviše u Kini. Na tamošnjim farmama navodno je tisuće iPhonea i Androida koji su uključeni i programirani da pretražuju, klikaju i preuzimaju pojedine aplikacije povećavajući im tako popularnost. Riječ je, naravno, o mutnim poslovima kojima regulatori i proizvođači pametnih uređaja još pokušavaju doskočiti.

No glad za takvim proizvodima još je prevelika da bi im uspješno stali na kraj.