Korona i biznis
03. srpanj 2017.

MVEP planira oštro opomenuti Slovence, Plenković preferira dijalog

Hrvatska će upozoriti Sloveniju na neprihvatljivost povrede hrvatskog državnog područja na moru te ju pozvati da se ubuduće suzdrži od takvog postupanja, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova će vezano za zadnja događanja na moru u području razgraničenja između Republike Hrvatske i Republike Slovenije diplomatskim putem upozoriti slovensku stranu na neprihvatljivost povrede hrvatskog državnog područja na moru, te pozvati slovensku stranu da se ubuduće suzdrži od takvog postupanja", navodi se u priopćenju.

MVEP podsjeća da u području Savudrijske vale odnosno Piranskog zaljeva, kao i ispred njega, "treba poštivati privremenu crtu razgraničenja između dviju država koja prolazi crtom sredine, kao što je to bilo i u doba bivše države".

 

>>>Agencije: Slovenija je pobijedila u graničnom sporu s Hrvatskom

Hrvatsko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da su slovenski policijski brodovi u subotu u tri navrata povrijedili crtu razgraničenja na moru između Hrvatske i Slovenije, zbog čega su ih hrvatski policajci upozorili da se nalaze u hrvatskim teritorijalnim vodama, a nakon toga su se policijski brodovi slovenskih kolega povukli u slovenske vode.

Slovenski šef diplomacija najavio je da će Slovenija poslati diplomatsku notu Zagrebu u ponedjeljak popodne zbog uplovljavanja hrvatskih ribara iz Savudrije i intervencije hrvatske policije u Savudrijskoj vali u subotu. Prema interpretaciji slovenske strane, u subotu je došlo do graničnog incidenta u zaljevu jer su hrvatski ribari uplovili i lovili ribu do polovice zaljeva, na području za koje Ljubljana tvrdi da je pod njenim nadzorom.

"Mislim da ti postupci pokazuju veliku nervozu na hrvatskoj strani", kazao je slovenski  ministar vanjskih poslova Karl Erjavec za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV, aludirajući na prošlotjednu presudu arbitražnog suda koji je Sloveniji dodijelio više od tri četvrtine voda u zaljevu.

Istovremeno, hrvatski premijer Andrej Plenković  u Požegi izjavio je da se otvorena granična pitanja sa Slovenijom moraju nastaviti rješavati dijalogom, a manje incidente u Savudrijskoj vali nakon arbitražne odluke nazvao je "tradicionalnom metodologijom".

"Ako dođe do određenih povreda u Piranskom zaljevu odnosno Savudrijskoj vali, ili na bilo koji drugi način, već je to tradicionalna metodologija proteklih godina gdje Hrvatska dostavi prosvjednu notu Sloveniji, ponekad Slovenija dostavi prosvjednu notu Hrvatskoj. Ali, moja je glavna poruka da kroz dijalog moramo nastaviti rješavati otvoreno granično pitanje sa Slovenijom". kazao je Plenković u izjavi nakon sastanka s predstavnicima Zajednica županija, Udruge gradova i Udruge općina na novinarsko pitanje o nedavnim manjim incidentima na moru koji su uslijedili nakon odluke Arbitražnoga suda.

"Upravo na tragu, na platformi jednoglasne odluke Hrvatskog sabora iz ljeta 2015. godine želimo razvijati dobre kvalitetne i iskrene odnose sa Slovenijom koja je nama susjedna i prijateljska zemlja", rekao je Plenković i ponovio da će se sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom sastati 12. srpnja u Ljubljani.

>>>Njemačka: Hrvatska mora poštivati odluku arbitražnog suda

Premijer se dotakao i uvijek aktualne teme Ovršnoga zakona, koji je u saborskoj proceduri, a Vlada ga je ondje uputila na samom početku svoga rada, još kada je partner HDZ-u bio Most, naveo je da će najvjerojatnije već u četvrtak na dnevnome redu sjednice Vlade biti prijedlog određenih izmjena kako bi se i one mogle raspraviti u parlamentu još tijekom njegovog ljetnog zasjedanja.

"Vlada će temeljem analize još dodatnih informacija koje smo prikupili i same prakse primjene Ovršnoga zakona predložiti određene izmjene. One će vrlo vjerojatno biti na Vladi već ovaj četvrtak tako da se omogući, ako bude realno, da one budu usvojene do kraja zasjedanja Sabora, odnosno 15. srpnja", rekao je.