Aktualno
StoryEditor

MVEP: Rezolucija UN-a ne može pridonijeti rješenju statusa Jeruzalema

22. Prosinac 2017.

Hrvatska smatra kako rezolucija o Jeruzalemu ne može pridonijeti rješenju statusa tog grada, kao ni pomoći izgledima za mir i mirovni proces, zbog čega je ostala suzdržana na jučerašnjem glasanju u Općoj skupštini UN-a, priopćeno je u petak iz ministarstva vanjskih i europskih poslova.

MVEP dodaje kako se o tom dokumentu uopće nije trebalo raspravljati na Općoj skupštini te da usvojena rezolucija ne može pridonijeti rješenju statusa Jeruzalema, kao niti izgledima za mir i mirovni proces, a ni poboljšanju ionako delikatne situacije u regiji Bliskog istoka.

"Smatramo da status Jeruzalema treba rješavati u okviru izravnih pregovora dviju strana koji će dovesti do prihvatljivog rješenja za obje strane", stoji u priopćenju.

>>> UN osudio SAD zbog jednostranog priznanja Jeruzalema, Hrvatska suzdržana

Rezolucija se našla na dnevnom redu Opće skupštine pošto prethodno nije usvojena na Vijeću sigurnosti zbog američkog veta.

Hrvatska je jedna od šest zemalja Europske unije koje u četvrtak nisu glasale za rezoluciju Opće skupštine UN-a kojom se SAD poziva odustane od svog nedavnog priznanja Jeruzalema kao izraelske prijestolnice, na čemu im je svima zahvalila američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley. Osim Hrvatske, suzdržane su ostale članice EU-a Rumunjska, Poljska, Mađarska i Češka, dok Latvija nije glasala.

Među suzdržanima su bili i države poput Australije, Bosne i Hercegovine, Kanade, Meksika i Argentine.

Kad je riječ o bliskoistočnom mirovnom procesu ministarstvo je priopćilo kako se "ništa ne mijenja u stajalištu Hrvatske koje je i dalje na liniji dogovorenoga unutar Europske unije", te da Zagreb ostaje predan rješenju s dvije države i pronalasku "pravednog, održivog i sveobuhvatnog mirovnog dogovora između Izraelaca i Palestinaca".

"Hrvatska će zajedno sa svojim partnerima u međunarodnoj zajednici i Europskoj uniji nastaviti raditi na stvaranju pretpostavki za izravne pregovore dviju strana", zaključuje se u priopćenju.

19. travanj 2024 09:42