Aktualno
StoryEditor

Na burzi krajnji oprez, fokus na političkoj situaciji

03. Svibanj 2017.

Na Zagrebačkoj burzi i u srijedu se očekuje vrlo oprezno trgovanje jer investitori prate razvoj političke situacije u zemlji, zbog čega je u utorak zabilježen dosad najniži promet od početka godine, uz tek blagi pomak Crobexa.

Svih pet analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuje danas stagnaciju Crobexa.

>>>Hanfa: ‘Moratorij’ na trgovanje dionicama osam Agrokorovih tvrtki do 15. svibnja

Crobex indeks u utorak je ojačao skromnih 0,04 posto, na 1.902 bodova, a Crobex10 za 0,06 posto, na 1.129 bodova.

Redovni promet dionicama bio je najniži u ovoj godini, iznosio je tek 3,4 milijuna kuna, što je oko 7,5 milijuna kuna manje nego prethodnog dana trgovanja.

Na likvidnost je utjecalo i to što se ne trguje dionicama tvrtki iz sastava Agrokor koncerna. Nakon što je krajem prošlog tjedna Zagrebačka burza privremeno obustavila trgovanje dionicama tvrtki iz sastava Agrokora, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) jučer je odlučila da se tim dionicama neće trgovati do 15. svibnja.

>>>Ministarstvo financija: Izdano 409 milijuna kuna trezoraca

Najveći promet imala je jučer dionica HT-a, 687,3 tisuće kuna, a cijena joj je porasla 0,73 posto, na 180 kuna.

Likvidnije dobitnike predvodila je dionica Ingre kojoj je, uz promet od 480,2 tisuće kuna, cijena skočila 15,63 posto, na 4,66 kuna.

Po prometu je slijedila dionica Valamar Riviere, s 352,2 tisuće kuna, a cijena joj je ostala nepromijenjena na 42 kune.

U anketi Hine analitičari poručuju kako će u fokusu ulagača danas biti Hrvatski sabor koji će raspravljati o SDP-ovom prijedlogu opoziva ministra financija Zdravka Marića, dok je glasovanje o toj točki predviđeno za četvrtak.

>>>ZSE: U fokusu financijska izvješća i politička situacija

U prijedlogu za opoziv SDP navodi kako je ministar financija Marić prije dolaska u Vladu u Agrokoru bio na funkciji izvršnog direktora za strategiju i tržište kapitala, te zaključuju da sama ta činjenica znači kako se Marić u skladu sa Zakonom o sprječavanju sukoba interesa treba izuzeti iz svih postupaka i odluka koje bi mogle utjecati na koncern Agrokor.

SDP u prijedlogu podsjeća i na Agrokorova financijska izvješća koja su, navodno, bila nepotpuna, a koja je Marić kao direktor u Agrokoru koristio kako bi osigurao financiranje koncerna.

02. svibanj 2024 04:39