Aktualno
StoryEditor

Na Danu energetike FER-a svjetlosni mač i mala hidroelektrana

07. Svibanj 2018.

Na Danu energetike Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) građani su se u ponedjeljak mogli upoznati s najnovijim trendovima u energetskom sektoru i FER-ovim znanstveno-istraživačkim projektima iz tog područja, ali i primjerice vitlati "svjetlosnim mačem" ili se provozati električnim automobilom.

Dan energetike organizirao je FER-ov Zavod za visoki napon i energetiku u okviru 9. zagrebačkog energetskog tjedna.

>>>Novi broj Lidera: Energetika – Kućanstvima i obrtima lakša proizvodnja struje

"Želimo pokazati pravu sliku građanima, budućim studentima i svima koje to zanima što je današnja energetika. Svi imaju sliku tradicionalne energetike - znači velike elektrane, sve se dimi, puši, a radi se o nečem drugom. Želimo da ljudi vide da je energetika danas iznimno povezana s IT industrijom, s automatizacijom, odnosno da ona po svemu prati najsuvremenije svjetske trendove", kazao je glavni organizator događaja docent na Zavodu za visoki napon i energetiku FER-a Ivan Rajšl.

Posjetitelji su tako uz ostalo mogli vidjeti laboratorij za visoki napon FER-a, gdje su bili izloženi atraktivni "svjetlosni mačevi",  laboratorij za napredne mreže gdje su mogli svjedočiti radu male hidroelektrane, kao i onaj za obnovljive izvore energije sa zračnim tunelom.

>>>Siemens obilježio 20 godina suradnje s FER-om

Nadalje, mogli su se provozati električnim automobilom, demonstrirano je punjenje električnih bicikala, a poseban je prostor zauzela poster sekcija s projektima FER-a, gdje su se na LCD zaslonima vrtjele prezentacije njihovih istraživanja i projektima, a sve kako bi se posjetitelji mogli upoznat s postulatima energetike i čime se sve FER-ovci bave.

Građani pokazuju interes za područje energetike, ističe Rajšl, napominjući kako se radi o sada već tradicionalnom projektu koji se nekoliko posljednjih godina organizira u suradnji s gradom Zagrebom.

Na upit, pak, koliko Hrvatska kao država prati svjetske energetske trendove, kaže: "Stručno dosta dobro, ali provedbeno jako slabo. Postoji disbalans između struke i države, što znači da struka nudi rješenja, ali postoji previše legislativnih i administrativnih barijera da bi se to moglo provesti. Za razliku od recimo nekih zemalja koje imaju manje resursa nego Hrvatska, ali njihove vlasti bolje surađuju sa strukom. Kod nas toga nema".

>>>U fokusu ulagača u javnom sektoru nekretnine i obnovljivi izvori energije

Također smatra da su mladi hrvatski građani talentirani za energetiku te su, po talentu i radu, u rangu vršnjaka najrazvijenijih zemalja.

"Samo im treba dati posao u ruke i sve će kvalitetno odradit", ističe Rajšl.

>>>‘Dobra energija’ na Visu: Energija može generirati dobru ekonomiju i lokalni razvoj

Ovogodišnji, 9. zagrebački energetski tjedan održava se od 7. do 12. svibnja s porukom "Razvoj ne želimo zaustaviti, ali onečišćenje možemo!". Predviđeno je 40-ak različitih događaja iz područja energetike i zaštite okoliša, uz ostalo niz međunarodnih konferencija, stručnih skupova, dani otvorenih vrata, seminara, predavanja, radionica itd.

24. travanj 2024 13:29