Aktualno
StoryEditor

Na europskim burzama cijene dionica blago pale, pod pritiskom tehnološki sektor

20. Travanj 2018.

Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica blago pale, nakon tri dana rasta, a pod najvećim je pritiskom tehnološki sektor.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u minusu 0,2 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks bio na dobitku 0,45 posto, na 7.364 boda, dok je pariški CAC oslabio 0,10 posto, na 5.386 bodova, a frankfurtski DAX 0,20 posto, na 12.540 bodova.

>>>Azijske burze pale, ulagači strahuju od jačanja inflacije

Kao i jučer na Wall Streetu te jutros na azijskim burzama, pod najvećim je pritiskom tehnološki sektor, nakon što je Taiwan Semiconductor (TSMC), proizvođač čipova, među ostalima, i za Apple, upozorio na slabiju potražnju za pametnim telefonima.

Ulagači su na oprezu i zbog brzog rasta cijena nafte, koje su dosegnule najviše razine od kraja 2014. godine, što je posljedica pada zaliha i poruke Saudijske Arabije da želi više cijene nafte, čime je poslala poruku da želi da se dogovor OPEC-a i partnera o smanjenoj proizvodnji nastavi i ubuduće.

Nakon nekoliko dana snažnog rasta, jutros je cijena barela na londonskom tržištu skliznula 10 centi, na 73,70 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 20 centi, na 68,10 dolara.

Analitičari upozoravaju da bi presnažan rast cijena nafte mogao potaknuti rast inflacije, što bi, pak, moglo navesti središnje banke u svijetu na povećanje kamatnih stopa.

>>>ZSE: Crobexi pred prvim tjednim dobicima nakon pet tjedana pada

Zbog toga su prinosi na 10-godišnje američke obveznice dosegnuli 2,93 posto, najvišu razinu u mjesec dana.

A rast prinosa na obveznice ne odgovara tržištima dionica jer zbog toga rastu troškovi zaduživanja kompanija i jer bi ulagači mogli dio svojih sredstava preusmjeriti iz dionica u obveznice.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,30 sati bio na gubitku 1,1 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,1 posto, na 22.162 boda. No, u cijelom ovom tjednu porastao je 1,8 posto, što je već četvrti tjedan zaredom kako raste.

19. travanj 2024 14:27