04. srpanj 2018.

Na hrvatskim otocima snima se postapokaliptični film ‘Islander‘

Na lokacijama nekoliko hrvatskih otoka i gradova, koji ‘glume‘ postapokaliptični svijet, ovih se dana snimaju posljednji kadrovi akcijsko-fantastičnog filma The Islander, holivudsko-hrvatske produkcije čija se premijera očekuje krajem godine.

>>>Dalibor Matanić za novi film dobio 190.000 eura iz fonda Eurimages

"Već punih deset tjedana filmska ekipa na lokacijama diljem hrvatske obale u tajnosti priprema pravu filmsku poslasticu. Omiljene turističke destinacije, otoci Hvar, Pag i Brač, gradovi Split, Trogir i Vodice te jedna od najljepših uvala na Jadranu nedaleko naselja Jablanac, zadnjih su tjedana pretvorene u novi, post-apokaliptičan svijet prožet bljeskovima munja i osjećajem straha zbog neizvjesne budućnosti", najavljuju iz agencije Media Val.

‘The Islander‘ (‘Otočanin‘) redateljsko-scenarističkog dvojca, Doma Mazurana i Zorana Lisinca govori o Nebu, kojega progoni vizija budućnosti koju je vidio kao dječak, uz uvođenje elemenata tradicije i načina života na hrvatskim otocima te izvorne prirode zbog kojih fantastični elementi izgledaju vrlo realistično.

"Priča je to o postapokaliptičnom svijetu okuženom olujnim horizontom, utrkama futurističkim gliserima, zakulisnim igrama vladajućih te ljubavi i prijateljstvu, koja će oduševiti sve ljubitelje akcijsko-fantastičnih filmova", ističe se u najavi.

>>>Dani hrvatskog filma: ‘Buffet Željezara’ i ‘Majči’ odvojili Grand Prix

Zvjezdani glumački postav predvode legendarni James Cosmo, najpoznatiji po ulogama u seriji ‘Igra prijestolja‘ i kultnom filmu ‘Hrabro srce‘, Caroline Goodall, zapamćena po ulozi Emily u ‘Schindlerovoj listi‘, Jim Sweeney, engleski glumac iz serije ‘Outlander‘, te mladi i perspektivni glumci poput Marca Ilsoa, danskog glumca iz serije ‘Vikinzi‘, danske glumice Sarah-Sofie Boussnina, srpske glumice Ivane Dudić, engleskog glumca Jamiea Wilsona, poznatog po ulogama u filmovima ‘Blade II‘ i ‘Hellboy‘.

Tu su i hrvatski glumci Slavko Sobin i Goran Bogdan, srpski glumac Sergej Trifunović te Billy Barratt i Danica Nedeljković, najmlađi članovi glumačke postave koji igraju glavne dječje uloge u filmu.

Među članovima filmske ekipe, više od 200 filmskih djelatnika, statista i kreativaca, ističu se stručnjak za specijalne efekte David Sudd, koji je radio na filmovima ‘Star Trek: Beyond‘, ‘Hobbit‘, ‘X-men: Posljednja fronta‘, ‘Harry Potter i Plameni Pehar‘, ‘Crni labud‘, ‘Alisa u zemlji čudesa‘ te kostimograf i set dizajner Itamar Zechoval.

>>>‘Biciklistima’ Veljka Popovića priznanje žirija na festivalu u Annecyju

Na čelu produkcije su filmski producenti Neb Chupin, Matthew G. Zamias i Miroslav Mogorović.

"Snimanje dugometražnog filma uvijek je velik izazov jer pozitivno uzbuđenje i neizvjesnost traju od prve do posljednje klape. Trenutno snimamo film koji je žanrovski vrlo specifičan i jedinstven, posebno u okvirima hrvatskog filma", izjavio je Neb Chupin, koji stoji i iza brenda Dida Boža.

Po njegovim riječima, film je kombinacija akcijskog i fantasy žanra, kojeg su dodatno "začinili“ na njima svojstven način.

>>>Pobjednik Animafesta: Zagreb je moje sretno mjesto – FOTO

"Film je produkcijski dosta zahtjevan jer se snima na više od deset lokacija u Hrvatskoj pri čemu dosta ovisimo o trenutnim vremenskim prilikama koje ponekad, posebno kada snimamo na otvorenom moru, predstavljaju velik izazov cijelom timu. Kako se bližimo kraju snimanja jako smo uzbuđeni i želimo vidjeti plodove višemjesečnog rada", ustvrdio je.