Korona i biznis
09. ožujak 2017.

Na jadransku obalu stiže UberBOAT, prijevoz gliserima ‘na zahtjev‘

Uber i studenti Veleučilišta VERN‘ surađivat će na razvoju usluge UberBOAT, namijenjene unaprjeđenju povezanosti hrvatskih otoka i povećanju kvalitete usluge prijevoza turista u Dalmaciji.

Taxi na moru

UberBOAT predstavlja novu uslugu koja će se od ovog ljeta nuditi svim korisnicima digitalne platforme Uber u Hrvatskoj. Riječ je o prijevozu korisnika gliserima naručenih putem Uber aplikacije na jadranskoj obali. Prijevoz će obavljati postojeći operateri - obrti i tvrtke registrirane za potrebne djelatnosti, koji posjeduju sve licence, dozvole i osiguranja. Studenti VERN’a će tako aktivno sudjelovati u razvoju potpuno nove usluge komplementarne s potrebama hrvatskog turizma.

Osim izravnog utjecaja na turističku sezonu, bolja povezanost otoka predstavlja ključni preduvjet poboljšanja kvalitete života na otocima u svim segmentima, a posebno u kontekstu tržišta rada, obrazovanja i zdravstvene zaštite.

- VERN‘ izvodi studije čija je glavna karakteristika praktična primjenjivost naučenoga u praksi. Naše nastavne sadržaje upotpunjujemo zadacima iz stvarnog poslovnog svijeta tako da studenti, u suradnji s tvrtkama – partnerima i svojim predavačima, razvijaju poslovna rješenja, što im postaje dio nastavnog programa i ocjene. Suradnja s Uberom odlično se uklapa u sadržaj kolegija Inovativno poduzetništvo u turizmu, jer ima i širi značaj u smislu boljeg povezivanja hrvatskih otoka, što uz poslovnu komponentu donosi i društvenu korist te novu kvalitetu života na našim otocima, izjavio je prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, dekan VERN‘a.

‘Tvrtke- partneri‘

Na razvoju usluge surađivat će studenti specijalističkog diplomskog stručnog studija Menadžmenta održivog razvoja turizma u sklopu kolegija Inovativno poduzetništvo u turizmu. Ova suradnja dogovorena je u okviru VERN‘ova projekta „Tvrtke – partneri“ koji kombinira nastavne sadržaje s konkretnim zadacima i projektima iz stvarnog poslovnog okruženja.

[caption id="attachment_261965" align="aligncenter" width="693"]Uber Vern‘ Davor Tremac i Vlatko Cvrtila[/caption]

Projektni zadaci time postaju sastavni dio silabusa kolegija, kao i neizostavni segment studentskih obaveza za uspješno apsolviranje predmetnog ispita. Studentski timovi tijekom semestra rade na zadanom projektu, a proces izrade istovremeno nadgledaju akademski predavač i poslovni mentor, predstavnik tvrtke – partnera.

- Kako najbolje poduzetnicima organizirati poslovanje kako bi se pripremili za ovu inovativnu uslugu? Kako optimizirati radnu snagu, opskrbu plovila i servise kako bi maksimizirali prihode? To su samo neka od pitanja na koja će studenti VERN’a moći odgovoriti kroz ovaj stvarni poslovni izazov. Vjerujemo kako će znanje koje steknu biti itekako relevantno u današnjem poslovnom svijetu, a najbolji studenti imat će priliku odraditi praksu u Uberu, odnosno kasnije se prijaviti za redovan posao, kazao je Davor Tremac, generalni direktor tvrtke Uber za jugoistočnu Europu.