Korona i biznis
19. rujan 2017.

Na krilima snažnog rasta Francuska smanjila procjene deficita

Francuska će smanjiti proračunski manjak u ovoj i idućoj godini nešto više nego što se očekivalo zahvaljujući snažnijem rastu od ranije projiciranog, kazao je u utorak ministar financija Bruno Le Maire.

Snažan rast također znači da vlada predsjednika Emmanuela Macrona može manje kresati potrošnju u proračunu za iduću godinu nego što se ranije bilo računalo.

Ministar Le Maire kazao je da vlada sada cilja manjak u proračunu od 2,9 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini i u visini 2,6 posto u idućoj godini, što je za 0,1 postotni bod manje nego u prijašnjim projekcijama.

>>>Marić: Ostvaren najbolji proračunski rezultat u posljednjih 15 godina; suficit 35 milijuna kuna

- To je malo bolje nego što smo prvotno bili naznačili zakonodavcima, zato što je rast nešto bolji, kazao je ministar u razgovoru za televiziju France 2.

Francuski deficit redovno je premašivao gornji dopušteni limit u EU od tri posto BDP-a od 2007. godine pa ga Pariz dvije godine mora održavati ispod toga limita kako bi Francuska izašla iz postupka prekomjernog proračunskog deficita. Blaga revizija ranijih projekcija omogućava joj brže ostvarivanje toga cilja.

Le Maire dodaje da je vlada zacrtala smanjenje državne potrošnje za 16 milijardi eura u 2018. godini, što je manje u usporedbi s prvotno ciljanih 20 milijardi eura.

>>>Ministar financija predstavio smjernice državnog proračuna za 2018.

U ponedjeljak su Le Maire i ministar za proračun Gerald Darmanin kazali da je francuski gospodarski oporavak dovoljno snažan da omogući vladi da smanji potrošnju i deficit, ne škodeći pritom rastu.

Zahvaljujući snažnijem gospodarskom rastu ministarstvo financija očekuje nešto veće porezne prihode nego što su ranije računali. U ovoj godini sada očekuju rast gospodarstva od 1,7 posto, 0,1 postotni bod snažniji u odnosu na ranije projekcije.

Sukladno tome, vlada će iduće godine realizirati planirano porezno rasterećenje u iznosu 10 milijardi eura, u sklopu odgovarajućeg programa predsjednika Macrona, stoji u priopćenju ministarstva financija.