Aktualno
StoryEditor

Na Makarskoj rivijeri gotovo 6 milijuna noćenja

10. Studeni 2018.

Ljetovališta na Makarskom primorju bilježe nove turističke rezultate – na području od Brela do općine Gradac od siječnja do konca listopada boravilo je ukupno 927.198 domaćih i stranih gostiju, koji su ostvarili 5.958.878 turističkih noćenja, što je četiri posto više dolazaka i  jedan posto više noćenja nego u prvih deset lanjskih mjeseci.

Prema podacima eVisotora i turističkih ureda s Primorja, strani gosti - njih 876.616 ostvarili su 5.720.024 noćenja te su u dolascima bili  četiri posto, a u noćenjima jedan posto brojniji nego do konca listopada  prošle godine.

Kod domaćih gostiju kojih je 50.582 posjetilo ljetovališta na Makarskoj rivijeri, gdje su ostvarili 238.854 turistička noćenja, bilježi se povećanje broja dolazaka od osam posto, a nakon nekoliko prethodnih godina, kada se bilježio pad broja noćenja, ovoga ljeta broj noćenja povećan je za šest posto.

>>>Na Makarskoj rivijeri 70 tisuća gostiju, najveća ovoljetna smjena turista

Od siječnja do konca listopada najveći broj noćenja ostvaren je u Makarskoj 1.503.055, u Općini Baška Voda, koja je jedina na Primorju s manjim brojem dolazaka i noćenja nego lani a razlog je neposlovanje jednog hotela, ostvareno je 1.064.417, slijede Tučepi,  Gradac, Brela, Podgora i Živogošče.

Prosjek dana boravka gostiju iz godine u godinu sve je manji pa su tako domaći gosti na Makarskoj rivijeri odmarali se 4,72 dana, dok su stranci boravili u prosjeku 6,53 dana, a tri najjača tržišta po udjelu u ostvarenim noćenjima, prema podacima turističkih ureda su Poljska, Češka, te Bosna i Hercegovina.

Inače, u ljetovalištima na Makarskom primorju od siječnja do konca listopada ostvareno je  27,3 posto od ukupno 3.401.582 zabilježenih dolazaka domaćih i stranih gostiju u Splitsko-dalmatinskoj županiji koji su na tom području u prvih deset ovogodišnjih mjeseci ostvarili 17.519.718 noćenja od kojih se 34 posto odnosi na noćenja ostvarena u 18 turističkih mjesta na Makarskoj rivijeri.

>>>Na Makarskoj rivijeri 5,9 milijuna noćenja

Zadovoljna sam ovogodišnjom turističkom sezonom u kojoj su privatni kućevlasnici imali popunjenost smještajnih kapaciteta kao i prošle godine, a hotelijeri također vrlo dobro poslovanje koje se u četiri hotelske kuće nastavilo i u studenome, istaknula je direktorica makarskoga Turističkog ureda Hloverka Novak Srzić.

U Brelima povećan je broj dolazaka za 11, a noćenja za šest posto u odnosu na prvih deset lanjskih mjeseci, rekla je direktorica Turističkog ureda Valentina Vitković dodajući kako se povećanje odnosi dijelom na duže poslovanje Bluesun hotela Berulia.

Sirektor Turističkog ureda u Baškoj Vodi Ante Jurišić ne krije zadovoljstvo ostvarenim ovoljetnim turističkim poslovanjem dodajući ipak kako su dolasci i noćenja imala minus predznak isključivo stoga što jedan hotel u Baškoj Vodi ovoga ljeta nije radio.

S nastavkom poslovanja hotela u studenome i prosincu te najavljenog dolaska gostiju u vrijeme Adventa, Makarska rivijera približit će se turističkom učinku od gotovo šest milijuna turističkih noćenja, procjenjuju hotelijeri i turistički radnici.

23. travanj 2024 15:55