Aktualno
StoryEditor

Na Marsu otkrivene goleme površine ledene vode

14. Siječanj 2018.

Ogromni slojevi leda duboki više od 90 metara otkriveni su na Marsu, zahvaljujući čemu bi astronauti mogli imati pristup gotovo neograničenim količinama vode, prenosi NBC News.

Astronauti bi mogli otići do površine Marsa samo sa kantom i lopatom, te dobiti svu vodu koja im je potrebna, smatraju znanstvenici.

>>>VIDEO: Rusi planiraju izgraditi luksuzni hotel na Međunarodnoj svemirskoj postaji

Već neko vrijeme je poznato da pojedine lokacije na Marsu ispod svoje površine skrivaju ledenu vodu, međutim do sada se nije točno znalo koliko. Novi podaci, trodimenzionalne fotografije visoke razlučivosti prikupljene pomoću dva američka satelita, otkrivaju najmanje osam lokacija na kojima se nalaze masivne vodene površine.

Ledene površine sastoje se od različitih slojeva u kojima je potencijalno, smatraju znanstvenici, sačuvana evidencija o klimi koja vlada na tom planetu. Vodene površine nalaze se na relativno lako dostupnim mjestima u kojima vladaju manje neprijateljski uvjeti nego što je to na polarnim kapama Marsa.

>>>VIDEO: SpaceX lansirao tajanstvenu misiju ‘Zuma’

Ovo otkriće moglo bi ubrzati NASA-ino slanje ljudi na Mars što je ujedno i jedan od ciljeva koje je Donald Trump iznio prošli mjesec.

26. travanj 2024 06:22