Aktualno
StoryEditor

FOTO: Na otvorenju Dana hrvatskog pršuta šampionima proglašeni Mesnica Žužić i Smjeli

21. Travanj 2017.

Dodjelom priznanja i nagrada proizvođačima, otvoreni su treći nacionalni „Dani Hrvatskog pršuta“ koji se ove godine održavaju u šibenskom hotelu D-Resort.

Manifestaciju je otvorio Zdravko Barać, izaslanik premijera Republike Hrvatske, u društvu župana Gorana Pauka i Darka Markotića, predsjednika Klastera hrvatskog pršuta. U svom pozdravnom govoru, Markotić je iznio podatak da se u Hrvatskoj godišnje proizvede 350 tisuća pršuta, ali i da ih se uvozi gotovo dvostruko više. Istaknuo je i kako su proizvodnja i kvaliteta u neprestanom porastu, a dugoročni cilj je dostizanje proizvodnje od milijun pršuta godišnje uz korištenje domaće sirovine.

Župan Goran Pauk istaknuo je da proizvodnja pršuta, uz tradicijsku, ima i iznimnu gospodarsku vrijednost. Radi se o proizvodu visoke dodane vrijednosti, s potencijalom rasta prodaje kroz turizam i zapošljavanja domaćeg stanovništva u osjetljivim ruralnim područjima. Zdravko Barać je ispred Hrvatske poljoprivredne agencije predstavio proizvođačima Vladine mjere poticanja razvoja standarda kvalitete i promocije poljoprivrednih proizvoda.

Šampion ovogodišnjih „Dana hrvatskog pršuta 2017“ je Mesnica Žužić s Krčkim pršutom, prvim hrvatskim proizvodom s oznakom zaštite na EU tržištu. Pršut proizvođača „Smjeli“ iz Dugopolja odnio je kategoriju šampiona među Drniškim i Dalmatinskim pršutima.

>>> EY Poduzetnikom godine proglašen Marko Pipunić

Zlatne medalje osvojili su Pivac, Voštane, Mijukić Prom, Opskrba trade, Vajda i Dujmović, dok je tvrtka Pisinium osvojila brončanu medalju. Nagradu za ukupni doprinos razvoj pršutarske proizvodnje dobio je Zvonimir Marin, pionir organizirane proizvodnje u Drnišu, kojom se bavi još od 1974. godine. Jedan je od utemeljitelja drniške pršutane i autora brenda „Drniškog pršuta“, te jedan od najzaslužnijih što je Drniš postao vodeće središte pršutarske proizvodnje u bivšoj državi.

Dani hrvatskog pršuta traju do subote, otvoreni su za javnost, a ulaz je besplatan.

20. travanj 2024 12:22