Aktualno
StoryEditor

Na pariškom krovu izrastao tartuf; Francuzi potiču urbano vrtlarenje

23. Prosinac 2017.

Veliko oduševljenje zavladalo je među francuskim gurmanima kada je na jednom pariškom krovu otkriven veliki divlji tartuf, piše u subotu BBC. Vjeruje se da je otkriće tartufa pod stablom graba u vrtu na krovu zgrade blizu Eiffelova tornja, prvo takve vrste u glavnom gradu Francuske.

Tartufi obično rastu puno južnije, u mediteranskoj klimi i iz zemlje ih vade posebno izdresirane svinje ili psi. Cijena te aromatične gljive nedavno se udvostručila, na 5000 eura za kilogram. Zimski crni tartuf otkriven u Parizu nije najskuplja vrsta iz te skupine gljiva, no kuhari je izuzetno cijene i koriste u kombinaciji sa školjkama, kobasicama i krumpirima. Stručnjaci u francuskom prirodoslovnom muzeju kažu kako je izvanredno što je tartuf uspio dako daleko od svog prirodnog staništa.

>>>VIDEO: U tuđim vrtovima napravio unosan biznis

- Otkriće ovog divljeg tartufa predivan je primjer važnosti krovnih vrtova ili zelenih krovova za urbanu bioraznolikost, priopćio je muzej.

Frederic Madre, istraživač u muzejskom centru za ekologiju i zaštitu, kaže da ga je to otkriće "ispunilo golemom radošću". Rekao je da je bio u velikoj napasti da kuša 0,75 kilograma tešku gljivu prije nego što ju je dao na analizu. Stručnjak za gljive, prof. Marc-Andre Selosse, ističe da je pojava tartufa u jednom sjevernom gradu "izuzetna". "To pokazuje da se to opet može dogoditi i da je moguće uzgoiti tartufe na pariškim krovovima", izjavio je. Francuska prijestolnica pokušava potaknuti urbano vrtlarenje, a cilj je u iduće dvije godine pretvoriti krovove poslovnih zgrada i ostale prostore u 405.000 četvornih metara vrtova.

25. travanj 2024 05:31