Aktualno
StoryEditor

Na propalestinskim prosvjedima u Berlinu spaljivana izraelska zastava

11. Prosinac 2017.

Njemački političari s ogorčenjem su u ponedjeljak reagirali na pro-palestinske prosvjede tijekom vikenda na kojima je spaljivana izraelska zastava i uzvikivane antisemitske parole.

"Mi smo protiv svake vrste antisemitizma i mržnje prema strancima. Prosvjedi u Berlinu predstavljaju nedopustivi ispad protiv kojeg država mora djelovati svim sredstvima", rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon sastanka predsjedništva Kršćansko-demokratske unije (CDU) u ponedjeljak.

>>>‘Kraj politike’: SAD priznao Jeruzalem kao prijestolnicu Izraela

Glasnogovornik Njemačke vlade Steffen Seibert je preko Twittera poručio kako su događaji na ulicama Berlina tijekom vikenda "sramotni".

"Moramo se istinski stidjeti činjenice da se na njemačkim ulicama ovako otvoreno ispoljava mržnja prema židovima", poručio je Seibert.

https://www.youtube.com/watch?v=Mfmct0OyIX0

Od petka do nedjelje na nekoliko lokacija u Berlinu, između ostalog i ispred američkog veleposlanstva kod Brandenburških vrata, održani su prosvjedi protiv odluke SAD-a da prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela. Na tim prosvjedima je u više navrata spaljivana izraelska zastava i izvikivane antisemitske parole.

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel također traži žestok odgovor državnih tijela na antisemitske ispade.

"Unatoč opravdanoj kritici na odluku SAD-a da prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela, to ni u kom slučaju ne opravdava spaljivanje izraelske zastave. Naša pravna država to ne smije tolerirati", poručio je Gabriel preko Twittera.

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere je u razgovoru za dnevnik Bild ukazao i na posebne povijesne spone između Njemačke i Izraela.

>>>‘Cijeli svijet je protiv toga’: Papa traži status quo u Jeruzalemu

"Njemačka s državom Izraelom i židovskim narodom gaji posebne odnose i zato ne smijemo dopustiti da se židovi ili Izrael vrijeđaju na ovakav sramotni način", rekao je De Maiziere.

Član predsjedništva CDU-a Jens Spahn kritizirao je nedjelovanje državnih službi na sve učestalije antisemitske napade u Njemačkoj.

"Bilo da se radi o desnim ekstremistima ili arapskim radikalima, svaka vrsta antisemitizma zahtijeva odlučujuću reakciju pravne države. Mi već predugo jednostavno okrećemo glavu od ovog problema", rekao je Spahn u razgovoru za internetski portal dnevnika Die Welt.

Svake godine na tzv. Al Quds (arapski naziv za Jeruzalem) dan u lipnju se na prosvjedima diljem Njemačke bilježe antisemitski ispadi.

Židovske udruge diljem Njemačke posljednjih godina bilježe porast napada na građane židovskog porijekla. Broj napada je naročito visok u četvrtima s visokim postotkom muslimanskog stanovništva.

Izrael napao položaje Hamasa u pojasu Gaze

Izraelska vojska bombardirala je u ponedjeljak položaje islamističkog pokreta Hamas u pojasu Gaze nakon raketiranja iz palestinske enklave.

>>>Hamas: Trump je ‘objavio rat’

"U odgovoru na raketiranje tenkovi i zrakoplovi gađali su položaje Hamasa na jugu pojas Gaze", navela je vojska u priopćenju ne preciziravši gdje je raketa pala i ima li žrtava.

U dva izraelska zračna napada na Gazu u subotu su ubijena dvojica Palestinaca.

Raketiranje je uslijedilo nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa u srijedu da prizna Jeruzalem izraelskom prijestolnicom.

Od tada su tisuće Palestinaca u Jeruzalemu, okupiranoj Zapadnoj obali i u Gazi prosvjedovali i sukobili se s izraelskim vojnicima i policajcima.

https://www.youtube.com/watch?v=ZsJizm4R0S4

U sukobima su ubijena četvorica i ranjene stotine Palestinaca.

Trumpova odluka o priznanju Jeruzalema i premještaju američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u taj grad pokrenula je lavinu negativnih komentara, osuda i prosvjeda u arapskom i muslimanskom svijetu.

Abas poziva Bliski istok na djelovanje protiv priznavanja Jeruzalema

Palestinski predsjednik Mahmud Abas u ponedjeljak je pojačao svoje djelovanje oko okupljanja bliskoistočnih država protiv američkog priznanja Jeruzalema kao izraelske prijestolnice, započevši svoje susrete s arapskim čelnicima u Kairu.

Abas se prvo susreo s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem koji je bio ključni posrednik u prošlim mirovnim preogovorima između Izraela i palestinskih frakcija.

Abas i Sisi su dogovorili nastavak koordinacije na visokoj razini i najavili da će iskoristiti široko rasprostranjeno odbacivanje američkog poteza kako bi sačuvali prava Palestinaca, priopćio je ured egipatskog predsjednika.

>>>Netanyahu: Gdje bi drugdje bio glavni grad Izraela nego u Jeruzalemu?

Arapske države osudile su prošlotjednu odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o priznavanju Izraela i obvezale su da će stvarati pritisak na međunarodna tijela da djeluju protiv nje. Arapska liga je u ponedjeljak održala izvanredan sastanak na tu temu u Kairu, prenosi egipatska agencija MENA.

Sisi je nakon odvojenog razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom rekao kako će američko preseljenje veleposlanstva u Jeruzalem imati "opasne posljedice za mir i sigurnost u regiji".

Abas se neće susresti s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom tijekom njegovog posjeta Bliskom istoku kasnije ovog mjeseca, istaknuo je u subotu palestinski ministar vanjskih poslova Rijad al-Maliki, a to su najavili i visoki islamski i kršćanski čelnici.

Hezbollah kaže da će se usredotočiti na Izrael

Čelnik libanonskog Hezbollaha Sayyed Hassan Nasrallah u ponedjeljak je rekao da će se ta skupina i njezini saveznici ponovno usredotočiti na palestinsko pitanje nakon što su postigli pobjede na drugim poljima u regiji.

Nasrallah je pozvao saveznike Hezbollaha da donesu ujedinjenu strategiju "na terenu" za suprotstavljanje Izraelu. Ta skupina koju podržava Iran u Siriji se uz svoje saveznike bori protiv Islamske države, terorističke organizacije koja je pred potpunim porazom.

Nasrallah se putem videolinka obratio velikom prosvjedu u Bejrutu zbog američke odluke da prizna Jeruzalem kao izraelsku prijestolnicu i tamo prebaci svoje veleposlanstvo.

https://www.youtube.com/watch?v=EkOiKn7GX3M

U ponedjeljak je ponovio svoj prošlotjedni poziv za novom palestinskom pobunom protiv Izraela,  arapske je države pozvao da napuste mirovni proces, a pregovore sa Sjedinjenim Državama nazvao je uzaludnima.

>>>Trumpova igra s vatrom – podsjetnik na razmjere i snagu prve i druge intifade

"Danas osovina otpora koja uključuje Hezbollah ponovno kao svoj najvažniji prioritet postavlja Jeruzalem, Palestinu, palestinski narod i otpor u svim njegovim frakcijama", poručio je.

Hezbolah je osnovan osamdesetih godina kao pokret otpora protiv izraelske okupacije južnog Libanona.

Izrael je s tom organizacijom 2006. vodio kratki rat, a napetosti između dvije strane ponovno su izbile ove godine kada je Izrael pogodio skladište oružja i konvoje te skupine u Siriji.

20. travanj 2024 03:04