Aktualno
StoryEditor

Na razini Unije neće biti reguliranja ‘crowdfundinga’

13. Svibanj 2016.

Komisija će pratiti razvoj tržišta ‘crowdfundinga’ i sastajati se dva puta na godinu s regulatorima i predstavnicima sektora kako bi reagirala pravodobno na potrebu za širom konvergencijom među članicama.

Europska komisija objavila je prošli tjedan u sklopu svoga Plana za tržišta kapitala izvješće o europskom sektoru ‘crowdfundinga’, sve važnijem izvoru financiranja za inovativne ideje koje se teško financiranju na tradicionalne načine. Prema dokumentu, taj oblik privlačenja investicija još je relativno malen, ali ubrzano se razvija i stoga bi uz mudro reguliranje mogao dugoročno postati jedan od ključnih izvora financiranja za mala i srednja poduzeća.

U kratkim crtama ‘crowdfunding’ je poziv svim zainteresiranima, bilo fizičkim bilo pravnim osobama, da sudjeluju u financiranju nekog projekta (obično u povojima), što se čini na specijaliziranim internetskim platformama (primjerice Companisto, Crowdcube, Seedmatch…). Na tim stranicama potencijalni investitori mogu se upoznati detaljno s projektima, njihovim tvorcima i drugim investitorima te izravno financirati neki projekt.

Englezi prednjače

Imajući na umu da postojeća regulativa u državama članicama slijedi slična načela i ciljeve, a istodobno prilagođena nacionalnim specifičnostima i rapidnom mijenjanju uvjeta na tržištu, u Komisiji zasad ne vide prostor za regulativu na razini cijele Europske unije. Ipak, bez obzira na to pratit će razvoj i sastajati se dva puta na godinu s regulatorima i predstavnicima tog sektora kako bi reagirala pravodobno na eventualnu potrebu za širom konvergencijom, ponajprije u smislu poticanja razvoja tog sektora i zaštite investitora koji u njemu sudjeluju.

Oko 4,2 milijarde eura prikupljeno je na platformama za ‘crowdfunding’ prošle godine, mnogo više od 1,6 milijardi u godini prije, a najveći dio, 4,1 milijarda eura, otpada na modele koji su nudili mogući povrat investicije. Projekti su postojali u svim državama članicama, no većina je zasad koncentrirana u manje članica, primjećuje se u izvješću, pri čemu se Ujedinjeno Kraljevstvo ističe prema broju tako financiranih projekata.

Slabo preko granice

Kako se zaključuje u izvješću, ‘crowdfunding’ je trenutačno ograničen uglavnom na nacionalne ili regionalne okvire i nedostaje mu prekogranični karakter. To je i jedan od glavnih razloga za trenutačnu rezerviranost Komisije prema reguliranju sektora na razini EU. Ipak, potkraj prošle godine prihvatila je Akcijski plan za stvaranje unije tržišta kapitala koji uključuje obvezu izvještavanja o razvoju sektora ‘crowdfundinga’ u Uniji.

– Dio je našeg rada na poboljšanju protoka financiranja i poticanje razvoja ‘crowdfundinga’ kao izvora financiranja poduzetnika s dobrim idejama, startupova i drugih malih i srednjih poduzeća –  rekao je povjerenik za financijsku stabilnost, financijske usluge i tržišta kapitala Jonathan Hill.

28. travanj 2024 19:26