Aktualno
StoryEditor

Na svjetskim burzama porast; gospodarstvo kontinuirano raste

08. Listopad 2017.

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle, pri čemu su na Wall Streetu indeksi gotovo svakoga dana dosezali nove rekorde razine jer se ulagači nadaju poreznom rasterećenju u SAD-u.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 1,6 posto, na 22.773 boda, dok je S&P 500 porastao 1,2 posto, na 2.549 bodova, a Nasdaq indeks 1,5 posto, na 6.590 bodova.

U prva četiri dana prošloga tjedna svi su ti indeksi iz dana u dan dosezali nove rekordne razine, što se zahvaljuje napretku u procesu prihvaćanja porezne reforme u SAD-u.

Zastupnički dom Kongresa prihvatio je, naime, prijedlog fiskalne potrošnje u 2018. godini, koja sadrži legislativnu mogućnost da republikanci običnom većinom nadglasuju demokrate u Senatu po pitanju poreznog zakona.

Predsjednik SAD-a Donald Trump predložio je nedavno najveću poreznu reformu u posljednja tri desetljeća, kojom bi se smanjili porezi većini Amerikanaca.

No, kritičari kažu da Trumpov prijedlog najviše ide u korist bogatima i ‘businessu‘ te da ne nudi rješenja kako nadoknaditi proračunske prihode, što bi moglo dovesti do povećanja deficita za tisuće milijardi dolara.

U Kongresu se očekuje velika borba oko Trumpova prijedloga, no ako uspije progurati tu reformu, bit će to njegova prva velika zakonodavna pobjeda od kada je u siječnju uselio u Bijelu kuću.

Dobro raspoloženje na tržištu zahvaljuje se i nizu podataka koji ukazuju na stabilan rast američkog gospodarstva, što pokazuje, kažu analitičari, da je ono dovoljno snažno da izdrži novo povećanje kamatnih stopa.

Stoga su splasnule bojazni da bi moguće povećanje kamatnih stopa američke središnje banke u prosincu naštetilo gospodarstvu.

Uz to, stabilno rastu i druga najveća gospodarstva u svijetu, od Kine i Japana, do Europe.

No, u petak je na Wall Streetu prekinut niz rekordnih dosega indeksa jer je na tržištu zavladao oprez nakon neočekivano loših pokazatelja s tržišta rada.

Doduše, analitičari su očekivali da će zbog uragana Harvey i Irma u rujnu biti poremećaja na tržištu rada, stoga su procjenjivali da je broj zaposlenih porastao za oko 90.000, znatno manje nego mjesec dana prije.

Međutim, izvješće vlade pokazalo je da je broj zaposlenih smanjen po prvi put od rujna 2010. godine, za 33 tisuće.

"Nevjerojatno je koliko je američko tržište dionica otporno, s obzirom da je raslo i kad nije bilo vijesti i kad su vijesti bile loše. Ovo je sad bio logičan pomak za nelogično tržište dionica", kaže Jack Dollaride, direktor u tvrtki Longbow Asset Management.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 2 posto, na 7.522 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 1 posto, na 12.955 bodova, a pariški CAC 0,6 posto, na 5.359 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna ojačao 1,6 posto, na 20.690 bodova.

24. travanj 2024 02:31