Aktualno
StoryEditor

Na svjetskim tržištima sve više robe i sve manje potrošača

13. Rujan 2017.

Tržište ribljeg brašna i dalje miruje dok se Kina opskrbljuje za naredni period s količinom od 15 000 mt. MSI Ceres izvještava o prodaji 40 000 mt novog ribljeg brašna prema niže navedenim cijenama. Prema zadnjim podacima nova sezona ribolova u Peru kreće sredinom studenog.

[caption id="attachment_293076" align="aligncenter" width="444"] Cijene ribljeg brašna– FOB sjevernonjemačke luke[/caption]

Na svjetskom tržištu žitarica nema značajnijih pomaka po pitanju cijena. 12. rujna je objavljen novi USDA izvještaj s pozitivnim vijestima na koje je tržište odmah reagiralo i korigiralo cijene svih žitarica na CME-u za par usd/st.

>>>Svjetska tržišta: Peru igrač broj jedan na globalnom tržištu ribljeg brašna

U Koper neprestance stižu novi brodovi sa sojinom sačmom i iskrcavaju i po 30 000 t u podna skladišta luke. Skladišnih prostora je sve manje, a brodova sve više stoga je nedavno brod sa sojinom sačmom iskrcavan čak 2 tjedna što je vrlo neuobičajeno zbog visoke cijene veza. Ovo je dodatna potvrda da je robe na tržištu sve više, a potrošača nažalost sve manje.

>>>Vrijeme obilja: ‘Akutni’ nedostatak skladišnog prostora za žitarice diljem svijeta

Posljednja dva mjeseca cijena zlata porasla je više od 10% zbog političke nestabilnosti tj. napetosti između Sjeverne Koreje i zapadnih zemalja. Trenutna cijena zlata na spot tržištu iznosi 1340 USD po unci. Posebice u recesijama ili krizama cijena zlata uvijek naglo raste jer zlato uvijek predstavlja sigurno utočište za investitore.

Pred nama su izbori u Njemačkoj, te referendum o neovisnosti Katalonije. Ukoliko Katalonci odluče napustiti Španjolsku, a istovremeno Angela Merkel izgubi izbore održivost EU bit će dovedena u pitanje što bi rezultiralo ponovnim jačanjem cijena zlata.

>>>Azijske burze porasle, dolar nadoknađuje gubitke

Istovremeno, cijena zlata raste kada cijena američkog dolara pada. Posljednjih nekoliko mjeseci američka valuta slabi u odnosu na ostale svjetske valute što dodatno potiče jačanje cijene zlata.

Za očekivati je porast tečaja dolara od nekoliko posto što će automatski utjecati na zlato no nakon toga za očekivati je daljnji rast.

25. travanj 2024 13:58