Aktualno
StoryEditor

Na vrhuncu sezone - 200.000 praznih kreveta

17. Kolovoz 2018.

Proteklog je ponedjeljka u hotelima u Hrvatskoj bilo više od desetak tisuća praznih postelja, dok je gotovo 190 tisuća obiteljskih postelja u apartmanima još čekalo goste, prema podacima e-Visitora. Za sredinu kolovoza vrlo znakovito, ocjenjuje Slobodna.

Broj gostiju gotovo u brojku je jednak lanjskome, (1,015 milijuna) na svakom koraku može se čuti kako posvuda na Jadranu ima ponešto praznih kreveta kod onih koji su se cjenovno ili tržišno preračunali. Jednostavno, dio hotelijera zanesen lanjskom potražnjom kada se tražio krevet više u kolovozu, pa su ga bezobrazno skupo prodavali, podigao je cijene ove godine i prerano zaustavio agencijsku prodaju, a očekivani individualci nisu im stigli u planiranom broju.

>>>Žgomba o turističkim rezultatima: Na početku kolovoza minus od jedan posto

– Upravo sam dobio ponude desetak velikih hotelskih kuća u kojima nude postelje u kolovozu, sada za 10-15 posto nižu cijenu. Počeli su snižavati već krajem srpnja kada im je postalo jasno da sobe u kolovozu neće ići po većim cijenama, a agencijama su poslali "stop booking" još ovog proljeća. Sada su u problemu i svuda ima slobodnih soba. Ne previše, ali ih ima. To je za kolovoz bilo nezamislivo zadnjih godina – govori turistički agent i tour-operator iz Skandinavije.
Proteklih dana u rekordnih 601.256 registriranih postelja obiteljskog smještaja spavao je samo 414.531 gost.
Hoteli s pet zvjezdica nemaju praznih postelja, baš kao ni vrhunski apartmani i kuće za odmor. Problema s popunjenošću čak i u špici sezone imaju samo osrednji. Tako je u obiteljskim apartmanima s tri zvjezdice trenutno najviše slobodnih postelja, više od stotinu tisuća.

>>>U Hrvatskoj u srpnju pad broja turista, u Egiptu i Turskoj rast

Zbog te situacije ovog kolovoza cijene stanova za najam padaju, ruše ih sami domaćini koji u utrci za gosta ovih dana ne biraju sredstva. Tako se i u Splitu, Zadru, Šibeniku, Makarskoj apartmani na polovici kolovoza mogu naći za samo 30 eura.

16. travanj 2024 19:05