Aktualno
StoryEditor

Na Wall Streetu indeksi dosegnuli nove rekorde

16. Rujan 2017.

Na Wall Streetu su u petak indeksi dosegnuli nove najviše razine u povijesti, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru nakon dva dana pada.

Dow Jones ojačao je 0,29 posto, na 22.268 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,18 posto, na 2.500 bodova, a Nasdaq indeks 0,30 posto, na 6.448 bodova.

Novi rekordni dosezi sva ta tri indeksa ponajviše se zahvaljuju rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru.

Pritom je cijena Nvidie skočila više od 6 posto jer su analitičari Evercorea povećali ciljanu cijenu dionice tog proizvođača poluvodiča, dok je dionica Applea poskupila 1 posto, što je njezin prvi rast od utorka, kada je taj tehnološki div predstavio nove modele iPhonea.

Tehnološki je sektor u prethodna dva dana blago pao, što je bila posljedica dobitonosne prodaje, s obzirom da taj sektor predvodi po rastu. Od početka godine skočio je više od 25 posto, dok je S&P 500 indeks u istom razdoblju ojačao 11,5 posto.

Na tržištu posljednjih dana vlada dobro raspoloženje jer su splasnule zabrinutosti ulagača zbog šteta od uragana na jugu SAD-a i geopolitičkih tenzija u vezi Sjeverne Koreje.

Ulagače jučer nisu pokolebali ni podaci o neočekivanom padu prometa u trgovini na malo u kolovozu, kao ni prvi pad industrijske proizvodnje u SAD-u od siječnja. To se smatra posljedicom haranja uragana Harvey na jugu Teksasa.

"Ulagači smatraju da je pad maloprodaje privremen. Usmjerili su se, pak, na sektore koji rastu, kao što je tehnološki, koji je uglavnom imun na političke probleme u Washingtonu i tenzije u svijetu", kaže Michael Antonelli, direktor u tvrtki Robert W. Baird.

Unatoč političkim problemima predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, sumnji u to da će ispuniti svoja obećanja o poreznom rasterećenju, tenzijama u vezi sa Sjevernom Korejom i mogućem daljnjem povećanju kamata Feda, burzovni indeksi na Wall Streetu snažno su ove godine porasli i dosegnuli rekordne razine.

To se, kažu analitičari, zahvaljuje boljim nego što se očekivalo zaradama kompanija i stabilnom rastu američkog gospodarstva.

U cijelom proteklom tjednu Dow Jones porastao je 2,2 posto, dok je S&P 500 osvojio 1,6, a Nasdaq indeks 1,4 posto.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,10 posto, na 7.215 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,17 posto, na 12.518 bodova, a pariški CAC 0,22 posto, na 5.213 bodova.

16. travanj 2024 10:32