03. listopad 2017.

Na Wall Streetu novi rekordi, gospodarstvo jača

Na Wall Streetu su u ponedjeljak svi najvažniji indeksi dosegnuli nove najviše razine u povijesti jer su ulagače ohrabrili dobri gospodarski pokazatelji. Dow Jones ojačao je 0,68 posto, na 22.557 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,39 posto, na 2.529 bodova, a Nasdaq indeks 0,32 posto, na 6.516 bodova.

Novi rekordni dosezi tih indeksa zahvaljuju se rastu cijena dionica u rudarskom, industrijskom i financijskom sektoru. Financijski sektor jača već danima jer se do kraja godine očekuje povećanje ključnih kamatnih stopa američke središnje banke po treći put u ovoj godini.

>>>ZSE: Pozornost na odgodi revizorskog izvješća, indeksi na putu tjednog gubitka

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji više od 70 posto izgleda da će Fed u prosincu povećati kamate. Ulagače je jučer ohrabrio podatak da su proizvodne aktivnosti u SAD-u u rujnu dosegnule najviše razine u više od 13 godina jer se industrija oporavlja od posljedica uragana Harvey.

- Podaci o uslužnoj aktivnosti su bolji pokazatelji o situaciji u gospodarstvu, no lijepo je vidjeti i da proizvodnja raste, kaže Scott Wren, strateg u Wells Fargo Investment Institute.

Na tržištima vlada dobro raspoloženje i zbog toga što se ulagači nadaju da će američke vlasti usvojiti dugo najavljivanu poreznu reformu, premda je nedavni prijedlog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa izazvao niz kritika.

Ako Trump uspije progurati tu reformu, bit će to njegova prva velika zakonodavna pobjeda od kada je u siječnju uselio u Bijelu kuću.

Porezi bi se smanjili većini Amerikanaca, no kritičari kažu da Trumpov prijedlog najviše ide u korist bogatima i ‘businessu‘ te da ne nudi rješenja kako nadoknaditi proračunske prihode, što bi moglo dovesti do povećanja deficita za tisuće milijardi dolara.

>>>Eurostat: Nezaposlenost u EU u rujnu na ‘predkriznoj’ razini

- Puno je detalja u poreznoj reformi na kojima valja raditi, no tržište je, čini se, spremno vjerovati da bi se moglo dogoditi nešto dobro, kaže Scott Wren.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,90 posto, na 7.438 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,58 posto, na 12.902 boda, a pariški CAC 0,39 posto, na 5.350 bodova.