Aktualno
StoryEditor

Na Wall Streetu prvi kvartalni gubitak u više od dvije godine

30. Ožujak 2018.

Na Wall Streetu su u četvrtak S&P 500 i Dow Jones indeks porasli više od 1 posto, što se zahvaljuje oporavku tehnološkog sektora, no u cijelom prvom tromjesečju zabilježili su prvi kvartalni gubitak u više od dvije godine.

Dow Jones ojačao je jučer 254 boda ili 1,07 posto, na 24.103 boda, dok je S&P 500 porastao 1,38 posto, na 2.640 bodova, a Nasdaq indeks 1,64 posto, na 7.063 boda.

>>> Drugi dan zaredom pali indeksi na Wall Streetu

Nakon dva dana pada, jučer su ti indeksi porasli zahvaljujući rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru za 2,2 posto.

Taj je sektor pod pritiskom od prošloga tjedna kada se doznalo da je konzultantska tvrtka Cambridge Analytica, koja je radila na izbornoj kampanji predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, dobila pristup podacima 50 milijuna korisnika Facebooka bez njihovog pristanka, što je izazvalo strahovanja ulagača od strože regulacije u tom sektoru.

No, jučer su porasle cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Facebook, Amazon.com, Alphabet i Microsoft, što je podržalo cjelokupni sektor.

Podršku tržištu pružili su i dobri podaci iz američkog gospodarstva koji ukazuju na daljnji stabilan rast. Tako su pokazali da potrošnja i dalje raste, dok nezaposlenost pada.

Uz to, inflacija se kreće ispod ciljane razine američke središnje banke od 2 posto, što je umanjilo strahovanja ulagača od ubrzanja tempa povećanja kamata Feda.

>>>Tehnološki sektor opet srozao Wall Street, potonule dionice Twittera, Alphabeta, Nvidie

Ulagače je ohrabrilo i to što nema nikakvih novih upozoravajućih vijesti o eventualnom rastu trgovinske napetosti između SAD-a i Kine, zbog čega je tržište tjednima bilo pod pritiskom.

"Sva nedavna strahovanja sada se čine pretjerana: o rastu kamata, uvođenju carina, riziku od trgovinskog rata... Čini se da su se glave ohladile, pa su ulagači procijenili da je nakon oštrog pada cijena dionica posljednjih tjedana sada dobra prilika za kupnju", kaže Doug Cote, strateg u tvrtki Voya Investment Management.

Zbog blagdana se u petak na Wall Streetu ne radi, pa je s jučerašnjim danom završeno prvo tromjesečje u kojemu je S&P 500 indeks skliznuo 1,2, a Dow Jones oko 2 posto.

To je prvi kvartalni gubitak tih indeksa nakon devet tromjesečja neprestanog rasta, odnosno od trećeg kvartala 2015. godine.

>>>Wall Street: Najveći skok dionica u dvije i pol godine, splasnuo strah od trgovinskog rata

Nasdaq indeks ojačao je, pak, u prvom ovogodišnjem tromjesečju oko 2 posto.

Od kada su 26. siječnja vodeći indeksi na Wall Streetu dosegnuli najviše razine u povijesti, tržište je pod pritiskom bojazni od rasta inflacije, ubrzanja tempa povećanja kamata Feda i mogućeg trgovinskog rata.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,17 posto, na 7.056 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,31 posto, na 12.096 bodova, a pariški CAC 0,72 posto, na 5.167 bodova.

24. travanj 2024 03:00