Aktualno
StoryEditor

FOTO: Na ZŠEM-u održana konferencija Tržište kapitala u 2018. godini

21. Veljača 2018.

U srijedu je održana konfrencija Tržište kapitala u 2018. godini u organizaciji Zagrebačke škole ekonomije i managementa i Platinum Investa. Glavna tema uvodnog dijela konferencije bila je zaštita malih dioničara, te primjena regulative koja male dioničare štiti.

Kodeks korporativnog upravljanja, o kojemu je bilo riječi na panel diskusiji održanoj u sklopu konferencije, pravno su neobvezujuće preporuke poslovanja društva, a krajem 2019. godine kodeks će se unaprijediti i nadopuniti jasnijim obrazloženjima i preciznijim informacijama vezanim uz poslovanje društva.

>>>Eduniversal: ZŠEM među tri najbolje škole istočne Europe

Novim kodeksom će mali dioničari, objasnila je Iva Galić direktorica sektora tržišta i nadzora Zagrebačke burze, saznati više informacija o krvnoj slici društva. Osim financijskih izvještaja dioničari će dobiti detaljnije informacije o transparentnosti, poslovanju uprave i obvezama što će biti dostupno na stranicama Zagrebačke burze i stranicama regulatora.

- Očekuje se da će dioničari kroz kodeks dobiti puno više informacija o krvnoj slici društva, a društvo  će osim objavljivanja financijskih izvještaja kroz dodatno korporativno upravljanje biti unaprijeđeno i transparentnije što se tiče poslovanja uprave i obveza. Mali dioničari će sve informacije moći dobiti na stranicama burze, te stranicama regulatora, kazala je Galić.

Dioničari ne znaju svoja prava i ne štite ih

Da dioničari često nisu svjesni kako su upravo oni vlasnici poduzeća, a ne znaju ni koja su njihova prava niti se za njih bore, objašnjava Toni Smrček, odvjetnik u društvu Tus, Novokmet, Smrček.

- Ljudi koji su dionice stekli vlastitim novcem trebali bi voditi računa o svojoj imovini jer su trgovačka društva i financijsko stanje njihova imovina. Zakon o trgovačkim društvima sadrži vrlo efikasne i jasne mehanizme kojima dioničari mogu štititi svoja prava, međutim dok se nije dogodila situacija s Agrokorom na to nitko nije obraćao pozornost, kazao je Smrček.

>>>Zagrebačka burza obustavila trgovanje dionicama Agrokorovih kompanija do raspleta krize

Dodaje da kriza i posrtanje trgovačkog društva ne moraju biti povod za akciju i poručuje dioničarima da ako se počnu ranije aktivirati do krize možda neće ni doći.

Oprez prilikom ulaganja

Predsjednik uprave Platinum Invest i predavač na ZŠEM-u Igor Gvozdanović poručuje da prilikom ulaganja treba obratiti pozornost ne samo na cijene dionica i zarade po dionici, već i kvalitativne pokazatelje kao što su razina korporativnog upravljanja, funkcioniranje nadzornog odbora te način na koji je reguliran odnos izneđu nadzornog odbora i uprave društva.

- Pazimo gdje ulažemo, kako ulažemo i s kojim kompanijama ulazimo u investiciju, poručuje Gvozdanović.

20. travanj 2024 00:26