Aktualno
StoryEditor

Nacrt za izradu kvantnog računala

29. Travanj 2018.

Kvantno računalo, famozni uređaj koji bi trebao revolucionirati industriju, znanost i trgovinu slično kao što se dogodilo kad je izumljen običan kompjutor, mogli bismo izraditi i sami ako je suditi prema prvom praktičom nacrtu za njegovu izradu koji je objavio međunarodni tim predvođen istraživačima sa Sveučilišta u Sussexu početkom veljače u utjecajnom časopisu Science Advances.

>>> Kvantna računala: Korisnici iz RH već su proveli gotovo tisuću operacija na IBM.ovu Q Experienceu

Uređaj koji bi trebao drastično ubrzati rad i poslovanje, umjesto nula i jedinica, tj. bitova koje za svoj rad upotrebljavaju današnja standardna računala, koristi se kvantnim bitom ili qubitom, koji može biti ili jedinica ili nula ili oboje istodobno. Upravo zbog toga kvantno računalo postaje nevjerojatno uspješno u baratanju podacima.

Objavljen je besplatni nacrt kako napraviti kvantno računalo. Kad se jednom upregne takvo moćno računalo, trebalo bi stvoriti nove spasonosne uređaje i dovesti do otkrića za koja bi standardnim kompjutorima trebale milijarde godina.

Nacrt koji su stvorili znanstvenici predvođeni Winfriedom Hensingerom, radikalno pojednostavnjenim rječnikom opisano, omogućuju emitiranje prijenosa preko pojedinačnih modula kvantnog računala. Ti se moduli oslanjaju na veze koje generiraju električna polja koja prenose ione od modula do modula. Ti moduli stvaraju visoku razinu procesorske snage.

>>> Jeremy White: Umjetna inteligencija neće nam biti nadređena

Kvantna računala trenutačno su dostupna samo na industrijskoj razini, nisu još stvorena za kućnu upotrebu. Tko se poigra besplatnim nacrtom za njegovu izradu, mogao bi stvoriti golemi stroj koji bi zauzeo cijelu višekatnicu. Doslovce prevedeno, riječ je o vakuumskom aparatu s integriranim silicijskim mikročipovima koji drže pojedinačno napunjene atome (ione) s pomoću električnih polja.

Nacrt za konstrukciju takvih računala javno je objavljen kako bi se osiguralo da znanstvenici diljem svijeta mogu surađivati i dalje razvijati tu briljantnu tehnološku tehnologiju te poticati njezino industrijsko iskorištavanje.

20. travanj 2024 00:13