Aktualno
StoryEditor

Nadomak smo beskonačnim zalihama krvi, otkrivaju znanstvenici

20. Svibanj 2017.

Znanstvenici smatraju kako su sasvim blizu dostizanju ludog sna o mogućnosti stvaranja beskonačnu zalihu krvi za transfuzijsko liječenje krvnih poremećaja i imunoloških bolesti. Posljednjih 20 godina znanstvenici pokušavaju pronaći način za stvaranje matičnih stanica koje će tvoriti umjetnu krv, piše The Independent.

Tim istraživača uspio je napraviti mješavinu različitih stanica, uključujući krvne matične stanice, koja je ubrizgana u miševe uspjela proizvesti razne ljudske krvne stanice.

Znanstvenici pretvaraju stanice odraslih u matične stanice koje mogu tvoriti sve tipove krvnih stanica, uključujući i one imunološkog sustava.

- Taj korak otvara mogućnost uzimanja krvnih stanica pacijenata s genetskim krvnim poremećajima, srediti gene i ispraviti taj poremećaj te napraviti ispravne krvne stanice. Uzimanjem stanica od univerzalnih donora krvi daje nam potencijal da stvorimo neograničene zalihe krvnih matičnih stanica i osiguramo zalihe krvi za pacijente koji trebaju transfuziju krvi, rekao je Ryohichi Sugimura iz Daley laboratorija u bostonskoj dječjoj bolnici.

>>> Američki znanstvenici rade na tableti koja bi zamijenila tjelovježbu

Njegov šef, voditelj laboratorija i dekan Harvardske medicinske škole George Daley, izjavio je kako je činjenica da su neopisivo blizu stvaranja ljudske krvne matične stanice u laboratorijskoj zdjelici, kulminacija njihova rada i dvadesetogodišnjih stremljenja. - Možemo oblikovati funkcioniranje ljudske krvi u takozvanih ‘humaniziranim miševima‘. To je veliki iskorak prema novim otkrićima vezanim uz genetske krvne bolesti, kazao je Daley.

Drugi tim istraživača predvođen profesorom Shahin Fafiijem sa Sveučilišta u Cornellu također je uspio pretvoriti odrasle mišje stanice u mišje matične stanice. Kada su miševima, kojima je prethodno uklonjen imunološki sustav, dali matične stanice, obnovile su im se imunološke krvne stanice. Kada bi se to moglo prenijeti na čovjeka, bio bi to način liječenja niza imunoloških bolesti.

Oba istraživačka rada objavljena su u časopisu Nature. Potencijalni problem uporabe tako proizvedenih matičnih stanica je mogućnost da se pretvore u tumorske stanice.

>>> Manjak stresa i dobro mentalno zdravlje u finskom eksperimentu s temeljnim dohotkom

Stručnjakinja Caroline Guibentif sa Sveučilišta u Cambridgeu koja je pisala predgovore ovim znanstvenim radovima istaknula je da je riječ o velikoj prekretnici jer su se ljudi dvadeset godina bezuspješno trudili kako bi to postigli.

- Ovo je prvi put da su se stanice obnovile i omogućile rast svih vrsta krvnih stanica. Tako da je to veliki korak prema ostvarenju izazova, ali još nismo na cilju. Jedna od glavnih karakteristika matičnih stanica je sposobnost obnavljanja i dijeljenja, što je također osobina koju imaju tumorske stanice. Nijedan tim nije se susreo s time, ali to je stoga što miševi žive puno kraće u odnosu na ljude. Potrebno je napraviti daljnja istraživanja, objasnila je Guibentif ukazujući na to da će sigurno proći još godine dok se ta otkrića ne počnu primjenjivati u liječenju ljudi.

19. travanj 2024 08:17