Aktualno
StoryEditor

Nagovještaj inflacije u SAD-u trese tržišta navikla na stvaranje novca

21. Veljača 2018.

Američka financijska tržišta nedavno su uzdrmana zbog nečega sa čime se ni gospodarstvenici ni investitori nisu morali boriti veći dio desetljeća, nedaća koje donosi porast inflacije, prenosi Reuters.

S&P 500 indeks pao je za više od 7 posto nakon što je dosegnuo svoj rekord između 26. siječnja i 13. veljače, a prinosi na referentne američke desetogodišnje obveznice popeli su se na najviše razine u posljednje četiri godine uglavnom zbog zabrinutosti oko inflacije.

Što je točno inflacija, osim porasta cijena i usluga te zašto ima tako snažan utjecaj na tržište?

>>>Eurostat: Godišnja inflacija u EU i eurozoni usporila u prosincu; Hrvatska slijedi trend

Inflaciju razne vladine agencije mjere na različite načine, a sve dok će gospodarstvo nastaviti sa širenjem, inflacija će se uzimati u obzir. Investitori očekuju najnovije podatke o inflaciji s mjesečnim indeksom proizvođačkih cijena.

Iako inflacija smanjuje kupovnu moć potrošača, određena razina rasta cijena smatra se odrazom jačanja gospodarstva, a utjecaj na potrošače može se nadoknaditi rastom plaća. Američka vlada na mjesečnoj i kvartalnoj razini objavljuje nekoliko mjera inflacije.

Prosjek cijena u siječnju pokazuje da su one porasle za 0.5 posto, iako je očekivani rast iznosio 0.3 posto.

Glavne mjere su Indeks potrošačkih cijena (CPI) i izdaci za osobnu potrošnju (PCE). CPI i PCE su izrađeni na drugačiji način i tijekom vremena se drugačije ponašaju.

Mjesečni CPI mjeri promjenu cijene koju potrošači plaćaju za robe i usluge. Podaci se temelje na obrascima potrošnje i nadnica, iako ne uključuju stanovnike ruralnih mjesta i pripadnike oružanih snaga. CPI mjeri cijene koje potrošači plaćaju prilikom svakodnevne kupovine.

>>>OECD: Na horizontu nestašica radne snage, inflacija

Komponente su ponderirane tako da održavaju njihovu relativnu važnost s težinskim prosjekom dobivenim anketiranjem kućanstava. Neke od komponenti koje CPI uzima u obzir kao što su hrana i energija mogu varirati. Kada se hrana i energija zanemare, dobiva se osnovni CPI koji odražava mjeru osnovnog trenda inflacije.

Indeks proizvođačkih cijena, PPI, mjeri cijene iz gledišta proizvođača. Federalne rezerve, čiji je jedan od zadataka osiguranje stabilnosti cijena uz punu zaposlenost, preferira mjeru osobne potrošnje (PCE) koja je sveobuhvatna jer uključuje komponente koje nisu uključene u CPI.

Ciljana inflacija

Vladino mjesečno izvješće za siječanj pokazuje da su plaće u najvećem porastu u posljednjih više od osam godina, što pokazuje da je gospodarstvo veoma blizu punoj zaposlenosti, ali i inflaciji. Ako gospodarstvo nastavi s rastom, inflacija će vjerojatno i dalje rasti sve dok ne dosegne FED-ov cilj od 2 posto.

Pojedini dužnosnici Feda smatraju da je rast inflacije ono što gospodarstvo treba kako bi se jače razvijalo.

Međutim, postoji zabrinutost da zbog nedavne reforme poreznog sustava od strane Trumpove administracije, koja je dodatno smanjila stopu poreza na dohodak, može doći do pregrijavanja gospodarstva. U tom bi slučaju politika Feda postala agresivnija u vidu određivanja viših kamatnih stopa nego što je to očekivano.

>>>Inflacija u prosincu usporila na 1,2 posto

Neki od sudionika tržišta nisu sigurni kako će Fed reagirati na inflaciju i tržišne turbulencije sada kada je na čelu Jerome Powell. Sastanak u ožujku bit će prvi otkako je Powell preuzeo funkciju od Janet Yellen. Pojedini dužnosnici Feda smatraju da je rast inflacije ono što gospodarstvo treba kako bi se jače razvijalo.

Zdrav ekonomski rast, u kombinaciji s deficitom potrošnje SAD-a i dizanjem kamatnih stopa od strane središnjih banaka diljem svijeta s ekstremno niskih razina doveli su kamate na američke obveznice na najvišu razinu u zadnje četiri godine. Rastući prinosi mogli bi ostaviti trag na privlačnost dionica s visokim prinosima od dividendi, te potaknuti povećanje troškova zaduživanja za američke tvrtke i kućanstva što bi pak moglo oslabiti gospodarski rast.

FED, BoJ i ECB godinama stvaraju goleme količine novca u nastojanju da se on iz financijskog sustava prelije u realnu ekonomiju. U slučaju da inflacija dosegne priželjkivanu razinu, središnje banke će stegnuti monetarnu politiku i ispuniti svoje mandate, što izaziva nervozu kod investitora naviklih na eru ‘jeftinog novca‘.

18. travanj 2024 06:47