Aktualno
StoryEditor

Nagradu ‘Buduća liderica‘ odnijela ferovka koja se bori protiv varanja na ispitima i prepisivanja

22. Siječanj 2017.

Studentica treće godine preddiplomskog studija Računarstva na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu Kaja Pavlinić nemalo se iznenadila kada je primila obavijest da je dobitnica nagrade ‘Buduća liderica‘, koju dodjeljuje Mreža hrvatskih žena mladim ženama koje su svoj talent pokazale već u ranoj dobi. No postignuća te ferovke ne ostavljaju prostor za razmišljanje zašto će nagradu na Međunarodni dan žena primiti baš ona. Iako ima tek dvadeset godina, iza nje su brojna sudjelovanja na međunarodnim konferencijama, antikorupcijski projekt, a tu je i zapaženi startup Tinja.

Pavlinić sudjeluje i u rastu startupa Tinja koji potiče iskorištavanje obnovljivih izvora energije. Platformu za pomoć u postavljanju solarnih panela predstavili su na samitu OPG-a u Parizu.

- Nagrada je veliko priznanje i postignuće, još uvijek nisam svjesna da sam je dobila, ali, naravno, važno je to i opravdati i dalje mnogo raditi, pozitivno djelovati na zajednicu i opravdati očekivanja svih onih koji su mi dosad odali priznanje i koji me prate u mom radu. Još sam mlada, imam mnogo za naučiti od ostalih i sigurno će tu biti uspona i padova, ali mislim da su trud, skromnost i želja za učenjem ispravan put do uspjeha - priča buduća liderica, koja unatoč brojnim obvezama uspijeva uredno izvršavati fakultetske obveze. Još tijekom školovanja u Prvoj gimnaziji Varaždin uvidjela je da se mladima pruža mnogo prilika, ali da se njima slabo koriste.

Problem i rješenje

Mreža hrvatskih žena nagradu ‘Buduća liderica‘ daje mladim ženama koje su talent pokazale već u ranoj dobi. Ove godine dobila ju je Kaja Pavlinić, studentica zagrebačkog FER-a koja je osmislila projekt ‘Integritas‘, niz radionica, rasprava i prezentacija na kojima želi osvijestiti mladima problem korupcije, prepisivanja, varanja…

Aktivizam i liderske sposobnosti te studentice, kao i njezina nepokolebljiva društvena angažiranost u iskorjenjivanju korupcije došli su do izražaja u projektu ‘Integritas‘, koji je pokrenula 2015. godine suočena s pošasti varanja na ispitima i prepisivanjem u studentskoj populaciji. Projekt obuhvaća radionice, rasprave i prezentacije kojima se želi osvijestiti mlade o tom problemu, ali i o mogućnostima njegova rješavanja.

- Želim poticati i motivirati vršnjake da se aktiviraju u svojim zajednicama i budu glasni kada primijete nepravdu ili nešto što treba popraviti. Ponekad mi se čude kada kažem da sve što radim ne radim zbog dobiti i profita, već zato što ne mogu prihvatiti ulogu promatrača. Iskreno, nikad nisam ni razmišljala o rizicima koje to nosi i nisam se dosad suočila s većim problemima. Važno mi je da budem sretna i zadovoljna svojim životom i ulogom u njemu, i dokle god to jesam, prihvatit ću sve izazove - entuzijastična je mlada informatičarka. Odgovor na izazove

To pokazuje i u ulozi voditeljice projekta u startupu Tinja čija je okosnica poticanje iskorištavanja obnovljivih izvora energije. Koncept online platforme koju je ekipa Tinje u prosincu predstavila i na samitu OPG-a u Parizu temelji se na unošenju javno dostupnih podataka o nekretnini u sustav i dobivanja izračuna troškova ulaganja i vremena potrebnog za povrat investicije te povezivanja vlasnika nekretnina sa stručnjacima za postavljanje solarnih panela i ugradnju solarnih sustava grijanja. Iako u razvojnoj fazi, koncept je na samitu izazvao veliko zanimanje.

25. travanj 2024 17:31