Aktualno
StoryEditor

Najava povećanja kamatnih stopa i Sjeverna Koreja srušili indekse na Wall Streetu

10. Rujan 2016.

Na Wall Streetu su u petak burzovni indeksi potonuli više od 2 posto jer su ulagači nervozni zbog nuklearnog testa Sjeverne Koreje i izjava dužnosnika Feda o mogućem povećanju kamatnih stopa. Dow Jones pao je 394 boda ili 2,13 posto, na 18.085 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,45 posto, na 2.127 bodova, a Nasdaq indeks 2,54 posto, na 5.125 bodova. Najveći dnevni pad tih indeksa od lipnja i odluke Britanaca o napuštanju Europske unije, posljedica je nervoze ulagača nakon što je Sjeverna Koreja rano u petak izvela nuklearni pokus, već peti u nizu. Radi se o testiranju dosad najsnažnije nuklearne bojeve glave, koja se može montirati na balističku raketu. A ta raketa može nositi nuklearnu glavu od jedne tone na udaljenosti od 2.000 kilometara. To znači da su joj u dometu Južna Koreja i Japan.

Ulagače je uznemirila i izjava Erica Rosengrena, predsjednika ogranka Feda u Bostonu, da se središnja banka suočava s povećanim rizicima ako će predugo čekati s povećanjem kamata.

Istaknuo je i da je postupno zaoštravanje monetarne politike vjerojatno primjereno, premda smatra da je malo vjerojatno da će Fed povećati kamate rapidno.

"Ulagači su zabrinuti u vezi rasta gospodarstva i toga što će učiniti Fed. Puno je razloga za nervozu na tržištima, posebice jer su indeksi na najvišim razinama u povijesti. Stoga su se ulagači, nakon negativnih vijesti, odlučili na povlačenje zarade s tržišta", kaže Eric Kuby, direktor u tvrtki North Star Investment Management.

Na povlačenje ulagača s tržišta ukazuje iznadprosječan obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 8,5 milijardi dionica, dok je u posljednjih 20 dana prosječni dnevni obujam iznosio 6,1 milijardu.

U cijelom proteklom tjednu Dow Jones skliznuo je 2,2 posto, što je njegov najveći tjedni gubitak od prvog tjedna ove godine. S&P 500 i Nasdaq indeks prošloga su tjedna, pak, potonuli 2,4 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,19 posto, na 6.776 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,95 posto, na 10.573 boda, a pariški CAC 1,12 posto, na 4.491 bod.

20. travanj 2024 00:17