07. kolovoz 2017.

Najbogatiji Mađar zainteresiran za Belje, Todorićevu vilu u Medveji

Sándor Csányi, najbogatiji Mađar, sastao se ovih dana s izvanrednim povjerenikom Vlade za Agrokor, Antom Ramljakom, piše Jutarnji. Csányi je prema nalazima Forbesa prvi mađarski milijarder. Ima fascinantne političke i poslovne veze te se može reći da je uz Viktora Orbana, s kojim je u vrlo dobrim odnosima, jedan od najmoćnijih ljudi Mađarske.

OTP banka

Csányi, osim što je najveći dioničar i predsjednik veike mađarske financijske OTP grupe, u čijem sastavu posluje i OTP banka koja je jedan od vodećih igrača i na hrvatskom bankarskom sektoru, je također i vrlo utjecajan u mađarskom MOL-u, gdje je godinama član MOL-ova odbora direktora.

Mađarski tajkun je također bio na glasu kao jako dobar prijatelj Ivice Todorića te su se obojica žalili kako bi vrlo rado sklopili neki posao, ali im to ne polazi za rukom. Vjerojatnije je da su bili vrlo dobri poznanici koje je, osim izuzetnog bogatstva, povezivao lov.

>>>Todorićeva jahta ima 15, a helikopter 12 potencijalnih kupaca

Csányijev posjet Agrokoru bio više kurtoaznog karaktera, prilikom kojeg je Ramljaku pojasnio svoje namjere i najavu moguće velike transakcije, među kojima je i njegov interes za Belje.

Već dulje ga intrigiraju obradive površine koje kontrolira Belje, baš kao i njegovi proizvodni potencijali. Kad bi zemlju Belja spojio sa svojom preko granice u Mađarskoj, Csányi bi vjerojatno postao Europljanin koji kontrolira najveću količinu poljoprivrednih površina u EU, jer trenutačno u Mađarskoj drži oko 35 tisuća hektara.

Drugim riječima, budu li Agrokorovi vjerovnici prodavali Belje, Csányi će prvi dati ponudu. Na sastanku s Csányijem navodno je bilo riječi i o mogućim poslovnim sinergijama njegovih proizvodnih kapaciteta s Agrokorovima, a u tom kontekstu spominjao se PIK Vrbovec.

Nije iznenadio ni Csányijev interes za prekrasnu vilu u Medveji koja je u vlasništvu Agrokora. Vila u Medveji jednostavno je objekt koji sam po sebi budi želju za posjedovanjem kod europskih bogataša, a i inače je kod Mađara očigledan trend rasta aspiracija prema atraktivnim nekretninama na Jadranu.

>>>Agrokor: Izvanredna uprava identificirala 143 društva, najavila brzu prodaju određene imovine

No, dobro upućene u razgovore između Ramljaka i Csányija jako je iznenadio interes mađarskog bogataša za polikliniku Aviva. Taj interes čudi, baš kao što je hrvatsku javnost iznenadila odluka Ivice Todorića da svojedobno kupi tu polikliniku u Nemetovoj.

Kako god bilo, lako je moguće da će Csányi sklopiti više poslova s Agrokorom nego kad ga je vodio njegov “veliki prijatelj” Todorić, koji nikad nije bio sklon prodaji kompanija. Csányi je, valja naglasiti, u velikom poslovnom zamahu u cijeloj regiji. Trenutačno je fokus na širenju financijskog poslovanja.

Bit će zanimljivo pratiti hoće li investicije Csanya biti politički  prihvaljive hrvatskim vlastima. S preuzimanjem Splitske banke nije imao problema.