Aktualno
StoryEditor

FOTO: Najboljim hrvatskim izvoznicima dodijeljene nagrade ‘Zlatni ključ‘

12. Lipanj 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Na 12. konvenciji hrvatskih izvoznika, najboljima su uručene desete po redu nagrade za poslovne uspjehe, u prošloj, 2016. godini. Predsjednik Hrvatskih izvoznika, Darinko Bago, istaknuo je ovom prigodom važnost stabilizacije političke situacije u zemlji i pozdravio novoimenovane ministre iz redova HNS-a, kao i prisutne predstavnike Vlade Andreja Plenkovića, te izaslanike ureda Predsjednice RH.

- Želimo stabilnu Vladu, rekao je Bago, i odbacio tezu kako hrvatsko gospodarstvo  može sasvim dobro funkcionirati i bez Vlade, ilustrirajući primjer Italije, koja bilježi 6 posto manji BDP, u 2016., nego onaj koji je imala u 2008. godini.

Iznio je niz podataka, koje je pripremila FINA, a prema kojima je u Hrvatskoj lani zabilježeno 114,483 izvozno orijentiranih tvrtki, dodajući kako broj takvih poduzeća kontinuirano raste. Međutim, istaknuo je i kako Hrvatska i dalje izvozi 30 posto jednostavnije proizvode, te naveo kako i dalje 2/3 ukupnog hrvatskog izvoza završava u zemljama Europske unije.

- Uloga Vlade je od iznimne važnosti i zato podržavamo stabilnu Vladu, prije svega radi jasnijeg pozicioniranja Hrvatske u odnosu na EU, SAD, pitanje Schengenske granice, rekao je Darinko Bago.

Istovremeno, od vladajućih je zatražio izradu strategije izvoza, centralizaciju financijskog sustava, dinamizaciju fondova. Također, dodao je kako sa HBOR-om traju razgovori o puštanju ciljanih kredita za digitalizaciju poslovanja poduzeća.

"Prva lekcija"

Osim konstatacije kako "..su sistemski rizici koje je uzrokovao Agrokor pod kontrolom", ministrica gospodarstva Martina Dalić najavila je da će, poučeni lekcijama iz krize uzrokovane upravo tom kompanijom, aktualna Vlada krenuti u izmjene Zakona o stečaju, u dijelu predstečajnih nagodbi.

- Prva lekcija koju smo naučili u provođenju izvanredne uprave u Agrokoru je da poduzećima koje su u predstečajnoj nagodbi treba omogućiti pristup izvorima financiranja, rekla je Dalić.

Najavila je i skorašnje objedinjavanje inspekcijskih službi, u prvoj fazi, svih onih koje djeluju u sektoru gospodarstva, te nije zaboravila napomenuti i segment reforme javne uprave, a koji se odnosi na"..novi sustav vrednovanja i nagrađivanja rada" državnih i javnih službi, koji bi trebao biti gotov do kraja godine.

Najboljim malim i mikro izvoznikom, za 2016-tu godinu, Zlatnim ključem nagrađen je Kristijan Krpan, direktor tvrtke MCZ, koja proizvodi peći na pelet i smještena je u Labinu.

U kategoriji srednje velikih poduzeća, Zlatni ključ pripao je izvozniku SOLVIS d.o.o., kompaniji koja proizvodi fotonaponske ćelije, a u ime 160 zaposlenih nagradu je primio direktor Stjepan Talan.

- Kontinuirano investiramo, ulažemo u razvoj, zapošljavamo, dokazujemo kako se i u Hrvatskoj može uspješno poslovati, rekao je predsjednik Uprave PLIVE Hrvatska, Mihale Forjan, koji je primio nagradu za najboljeg velikog izvoznika iz Hrvatske, za 2016. godinu.

Evo tko su dobitnici, po najbrže rastućim tržištima u pojedinim dijelovima svijeta:

  1. Ruska federacija: JGL d.d
  2. Kanada: Pliva Hrvatska d.d.
  3. Egipat: Končar energetski transformatori d.o.o.
  4. Saudijska Arabija: Kraš d.d.
  5. Francuska: LPT d.o.o.
  6. Nizozemska: ACG Lukaps
  7. SAD: HS produkt d.o.o.
  8. Mađarska: DS Smith Belišće Croatia d.o.o.
  9. Srbija: Vetropak straža tvornica stakla d.d.
  10. Austrija: Wollfsdorf components
  11. Bosna i Hercegovina: Podravka d.d.
  12. Njemačka: PLIVA Hrvatska
  13. Slovenija: AD Plastik
  14. Italija: Olimpias tekstil d.o.o.
24. travanj 2024 11:17