Aktualno
StoryEditor

‘Najgrublji falsifikati‘: Hrvatska optužila Srbiju da plasira lažne podatke o Jasenovcu

25. Siječanj 2018.

Hrvatska je u četvrtak optužila Srbiju da izložbom o Jasenovcu u sjedištu UN-a u New Yorku "manipulira i plasira lažne podatke", a stradanja žrtava u tom ustaškom logoru za vrijeme Drugog svjetskog rata koristi u "propagandne svrhe".

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić otvorit će u četvrtak navečer izložbu "Jasenovac - pravo na nezaborav", rad skupine povjesničara iz sedam zemalja.

>>>Knjiga o hrvatskom patriotizmu, uspinjanju i padovima: ‘Tuđmanovo i Stepinčevo hrvatstvo’

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) osuđuje pokušaj da se prostor UN-a postavljanjem srbijanske izložbe o logoru Jasenovac iskoristi za manipulacije i plasiranje lažnih podataka", reklo je ministarstvo u odgovoru na Hinin upit o izložbi.

Najgrublji falsifikati

Prema pisanju beogradskih Večernjih novosti, Zagrebu je bila sporna fotografija tadašnjeg poglavara Katoličke crkve u Hrvatskoj Alojzija Stepinca i njegova "misija u pokatoličavanju Srba" te navođenje broja stradalih u Jasenovcu.

Ne navodeći o kojim se spornim dijelovima izložbe radi, na Zrinjevcu kažu da su UN upozorili na pokušaj plasiranja lažnih podataka, nakon čega su organizatori bili prisiljeni iz postava ukloniti "najgrublje falsifikate".

>>>2017., godina u kojoj je Vučić postao ‘alfa i omega’ političkog odlučivanja u Srbiji

Od izložbe se ogradio i UN rekavši da je sadržaj isključivo u nadležnosti organizatora i da njezino održavanje u prostorijama UN-a ne implicira da je UN prihvaća.

"Organiziranje ovakvih izložbi na ovakav način ne doprinosi pomirbi, izgradnji povjerenja i razvijanju dobrosusjedske suradnje u jugoistočnoj Europi", ističe se u priopćenju MVEP-a.

>>>Plenković: Pozvat ću papu Franju u Hrvatsku, razgovarati o Stepincu

Iako se izložba u najvećem dijelu odnosi na događaje koji su se zbili na području današnje Hrvatske, u ministarstvu tvrde da hrvatske institucije i stručnjaci o izložbi nisu bili niti informirani, napose ne Javna ustanova Spomen područje Jasenovac koja savjesno čuva, promiče i istražuje istinu o logoru Jasenovac i njegovim žrtvama.

>>>Nijemci konsternirani: Udžbenici u Srbiji i Hrvatskoj uče djecu da se mrze

"Izražavamo duboko poštovanje prema svim žrtvama ustaškog režima iz Drugog svjetskog rata te najsnažnije osuđujemo sva njegova zlodjela, posebno zločine izvršene prema žrtvama stradalim u logoru Jasenovac. Istovremeno, i upravo iz pijeteta prema ovim žrtvama, smatramo potpuno neprihvatljivim korištenje stradanja u Jasenovcu u dnevnopolitičke, propagandne svrhe", navodi se u priopćenju.

Srpsko-židovski projekt

Prema priopćenju srbijanskog ministarstva vanjskih poslova, izložba "Jasenovac - pravo na nezaborav" je "najveća i najmonumentalnija izložba o Jasenovcu koja će prvi put biti postavljena u UN-u sa sedam tona opreme i eksponata koji će na multimedijalni način Srbiju predstaviti kroz srpsko-židovski projekt u povodu obilježavanja međunarodnog dana Holokausta".

Direktor postava je izraelski profesor dr. Gideon Greif, stručnjak za logore Auschwitz, Majdanek, Jasenovac i Zonderkomand, istodobno i šef skupine GH7 povjesničara iz sedam zemalja, čiji je postav "Jasenovac – pravo na nezaborav" prva izložba te skupine u UN-u 72 godine nakon 2. svjetskog rata.

>>>Vučić: Srpsko-hrvatski odnosi su ‘kralježnica i leđna moždina na Balkanu’

Srpsko-židovski akademski projekt "Jasenovac" dio je suradnje utemeljene na Memorandumu o razumijevanju koji su srbijansko Ministarstvo prosvjete i Institut za Holokaust "Šem Olam" potpisali 28. ožujka 2017. s ciljem da se zajednički organiziraju izložbe, znanstvene konferencije i programi edukacije o Jasenovcu, navodi se u priopćenju.

23. travanj 2024 18:05