25. srpanj 2018.

Najjeftiniji automobil na svijetu jedva će dogurati do 2019.

Najjeftiniji automobil na svijetu Nano u izvedbi indijskog Tata Motorsa vjerojatno se nakon 2019. više neće prodavati jer mu prodaja već dugo pada, izvijestili su indijski mediji.

Sadašnji Nano "ne može nastaviti dalje od 2019", poručio je najveći proizvođač automobila u Indiji, dodajući kako desetljeće star Nano možda treba svježe investicije kako bi preživio, piše indijski financijski dnevnik Mint.

U nedavnoj regulatornoj prijavi navodi se kako je u lipnju proizvedeno samo jedno Nano vozilo, u usporedbi s 275 u istom mjesecu prošle godine. Lokalna prodaja pala je sa 167 vozila u lipnju prošle godine na samo tri ove godine.

>>> Novi specijal ‘Brendovi‘: Automobili koje Hrvati najviše vole

Kada je Nano prvi put predstavljen 2008. godine, brendirao se kao "narodni automobil" po prosječnoj cijeni od 2.500 američkih dolara. No, vozilo je stiglo na tržište tek godinu dana kasnije.

Odgođeno lansiranje Nanoa, kao i naknadna izvješća o njegovoj samozapaljivosti, prigušila je interes kupaca. Prodaja Nanoa drastično se smanjila od 2013. godine, premda indijsko tržište automobila snažno raste.

Analitičari kažu kako je možda problematična Nanoova početna prodajna ideja kao najjeftinijeg automobila na svijetu. Predanost niskoj cijeni otežala je Tati implementiranje nove opreme i poboljšanje Nanoovih mogućnosti.

Uz to, činjenica da ljudi smatraju automobile ne samo prijevoznim sredstvom, već i statusnim simbolom, odagnala je mnoge od kupnje branda koji je poznat kao najjeftiniji.