Aktualno
StoryEditor

Najnoviji dokazi o negativnim učincima uzimanja antibiotika

26. Lipanj 2016.

Nestali mikrobi + Martin J. Blaser + Znanje, Zagreb, 2016.

Bakterije i ljudske stanice stotine tisuća godina živjele su u miroljubivoj simbiozi zaslužnoj za zdravlje i ravnotežu našeg organizma. Međutim, danas taj nevidljivi svijet nepopravljivo uništavamo jednim od najcjenjenijih medicinskih postignuća – antibioticima – ugrožavajući nezamjenjive mikrobe toliko da bi neki mogli posve izumrijeti, što bi za nas imalo strašne medicinske posljedice. Odvodeći nas u laboratorij i daleko na mjesta na kojima se te uznemirujuće posljedice mogu vidjeti izbliza, Martin Blaser, liječnik koji više od trideset godina proučava ulogu bakterija uzročnika bolesti kod ljudi, ne samo da upoznaje s najnovijim dokazima o negativnim učincima uzimanja antibiotika nego i savjetuje što treba učiniti da  izbjegnemo mnogo opasnije probleme.

Moć pamćenja + Michael Power + Školska knjiga, Zagreb, 2016.

Događa li vam se često da vam je nešto navrh jezika, a ipak se ne možete točno sjetiti? Mučite li se da biste povezali ime i lice? Bojite li se da će vam se s godinama pamćenje pogoršavati? Međutim, pamćenje se može uvježbati, tvrdi Michael Power u svojoj knjizi, vodiču za poboljšanje pamćenja i povećanje kapaciteta mozga. Riječ je o neurogenskom sustavu pamćenja koji se sastoji od raznovrsnih zagonetki, upitnika i izazova osmišljenih za obavljanje različitih memorijskih zadaća koje omogućuju fokusirano vježbanje pamćenja. Neka od obuhvaćenih područja su prehrana, pozornost, koncentracija, vizualno, auditivno, prostorno i glazbeno pamćenje, intuicija, ciljana vježba te mnogo moćnih mnemotehnika.

Quo vadis homo + Filip Ćurlukić + Fokus komunikacije, Zagreb, 2016.

Analizirajući svete knjige suvremenih monoteističkih religija, ali i budizma i hinduizma, kao i vrlo starih na mitologijama zasnovanih religija i tumačeći ih dostignućima naše suvremene znanosti, Ćorlukić u ovoj knjizi donosi suvremenu sintezu sociološko-psihološke misli čovječanstva. Analizom ideja sadržanih u svetim knjigama sugerira zaključak da sve religije zapravo zastupaju iste poruke. Različite istine koje obično smatramo oštro suprotstavljenima, prema autoru, samo su aspekti iste istine. Premda se on u svojim znanstvenim traganjima iscrpno služio starim vjerskim zapisima, osobito Biblijom i Kuranom,  ovo nije samo religijska knjiga. Ona sadržava i povijest ljudskih težnja, kao i mnoge suvremene sociološke i psihološke dvojbe.

Ego Is the Enemy + Ryan Holiday + Portfolio, lipanj 2016.

Zanimljiva premisa knjige jest ‘obrnuti pilu‘ na neki način, odnosno pokazati kako povijest ne stvaraju samo samouvjereni i nerijetko blago mahniti egoisti uvjereni u svoju viziju nego i oni koji se uspješno bore sa svojim ‘ja‘ daleko od svjetla reflektora. Bivši direktor marketinga u kompaniji poznatoj po kontroverznom pristupu reklamiranju American Apparelu u realizaciji svoje teze oslanja se na velik broj priča i primjera iz literature, filozofije i povijesti. Ono što knjigu čini posebno zanimljivom jest iznimno povoljan trenutak – više nego ikad ljudski rod je opsjednut sobom, živi u eri podivljalog egoizma i samopromidžbe na društvenim mrežama, u realityjima, videoisječcima i brojnim drugim kanalima namijenjenima predstavljanju svog veličanstvenog ‘ja‘ cijelom svijetu.

18. travanj 2024 07:42