Korona i biznis
09. travanj 2018.

Najoštriji pad njemačkog izvoza u dvije i pol godine

Njemački izvoz zabilježio je u veljači najoštriji pad u dvije i pol godine, pokazali su u ponedjeljak podaci državnog ureda za statistiku, nadovezujući se na niz naznaka da je razdoblje ubrzanja rasta najvećeg europskog gospodarstva možda završilo.

Sezonski prilagođeni izvoz smanjen je u veljači 3,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, što je njegov najveći pad od kolovoza 2015. godine, pokazuje Destatisovo izvješće.

>>>Globalna neravnoteža: Višak u njemačkoj platnoj bilanci i u 2017. najveći u svijetu

Uvoz je također pao, za 1,3 posto u odnosu na siječanj.

Time je sezonski prilagođen trgovinski višak u drugom ovogodišnjem mjesecu kliznuo na 19,2 milijarde eura, što je njegova najniža vrijednost od početka prošle godine. U siječnju ove godine iznosio je 21,4 milijarde eura.

‘Krivac‘ je jači euro

- Čini se da je vrhunac uzleta gospodarskih aktivnosti iza nas, konstatira analitičar HSBC Trinkhausa Lothar Hessler, nagađajući da je za pad izvoza vjerojatno ‘kriv‘ jači euro.

- Njemačko će gospodarstvo i dalje rasti, ali slabijim tempom, procjenjuje on.

>>>Dolar na putu dobitka drugi tjedan zaredom, euro nepromijenjen

Andreas Scheuerle iz DekaBanka ocjenjuje da podaci skiciraju razočaravajuću sliku prvog tromjesečja u njemačkom gospodarstvu.

- Teško je navesti razloge slabog početka godine jer se dobri uvjeti za gospodarstvo nisu promijenili u protekla tri mjeseca, kaže Scheuerle, napominjući da su rekordna zaposlenost i rast plaća stvaraju povoljno okruženje za domaću potražnju.

Dodaje također da protekcionističke prijetnje američkog predsjednika Donalda Trumpa vjerojatno nisu glavni razlog pada njemačkog izvoza u veljači.

Njemačke kompanije zabrinjava mogući utjecaj trgovinskog rata SAD-a i Kine na njihovo poslovanje.

>>>Trgovinske tenzije SAD-a i Kine srušile cijene nafte

Tako su iz Komore za trgovinu i industriju (DIHK) prošlog tjedna poručili da bi eskalacija spora oko uvoznih carina mogla naškoditi globalnom gospdoarstvu i prigušiti potražnju za njemačkom robom i uslugama.

Prošlotjedno izvješće njemačkog ministarstva gospodarstva i energetike pokazalo je najveći pad industrijske proizvodnje u veljači u više od dvije godine. Industrija gubi zamah, konstatirali su u ministarstvu.