Aktualno
StoryEditor

Najtraženija globalna oznaka kvalitete u dizajnu, Red Dot, stiže i u Split

31. Kolovoz 2018.

Jedna od najdugovječnijih i najutjecajnijih institucija za vrednovanje radova u dizajnu i kreativnim komunikacijama, Red Dot design award, nagradila je splitskog dizajnera Stjepka Rošina najtraženijom globalnom oznakom kvalitete, u kategoriji “Tiskani mediji”, za dizajn edukativne knjige – zbirke pjesama “Ubroji i mene”.

Rošin je osvojio žiri sastavljen od 24 stručnjaka iz cijeloga svijeta. Tijekom nekoliko dana stručnjaci su pregledali, raspravljali i vrednovali više od 8.600 međunarodnih dizajnerskih radova iz 45 zemalja.

>>>Izložbi Croatia je Hrvatska i betonskoj knjizi svjetska dizajnerska nagrada Red Dot

- Dokaz je to činjenice da Red Dot ima visok status i globalno povjerenje za evaluaciju kvalitete dizajna. Već više od 60 godina pružamo dizajnerima, agencijama i tvrtkama platformu za vrednovanje dobrog dizajna. Oni koji sudjeluju u nagradi Red Dot moraju biti svjesni da naši članovi žirija zahtijevaju vrlo visoke standarde. To postaje očito u intenzivnim raspravama koje se odvijaju kako bi se svi stručnjaci složili oko dobre odluke. Svi oni koji prođu strog proces vrednovanja kako bi osvojili Red Dot imaju svaki razlog da budu ponosni na sebe, budući da žiri dodjeljuje nagradu samo za visoku kvalitet kreacije i dizajna. Zato iskreno čestititam laureatima na zasluženom uspjehu, kazao je Peter Zec, osnivač i izvršni direktor Red Dot nagrade.

Red Dot nagrada dodjeljuje se više od šezdeset godina, a danas je to jedno od najvećih svjetskih natjecanja u dizajnu. Kako stoji na internetskoj stranici organizatora, nositelji oznake Red Dot najbolji su na svijetu u tržišnome razlikovanju dobrim dizajnom.

Stjepku će nagrada biti uručena na svečanoj dodjeli 26. listopada u Berlinu (Konzerthaus) gdje će sudjelovati gosti iz cijeloga svijeta kako bi proslavili svoje ovogodišnje nagrade u sklopu izložbe “Design on Stage”, koja se potom seli u Museum for Communication Berlin gdje će se moći razgledati sve do 13. siječnja 2019. Rad će biti objavljen i u knjizi International Yearbook Communication Design 2018/2019 koja izlazi 15. Studenog, a bit će distribuirana u oko 40 zemalja.

>>>Porečki Studio Sonda osvojio dvije svjetske dizajnerske nagrade Red Dot

Tako se hrvatski dizajner sa splitskom adresom Stjepko Rošin, ove godine svrstao uz bok još triju hrvatskih velikih agencija koji su dobili ovogodišnje nagrade. To su porečka agencija Studio Sonda za plakat “Booktiga” i knjigu “Knjiga koja štedi vodu”, zagrebačka agencija Brigada u kategoriji “Prostorne komunikacije” za izložbu “Croatia je Hrvatska” koju su ostvarili u suradnji sa Millenium promocija i sestrinskom agencijom Bruketa&Žinić&Grey, te zagrebačka agencija Bruketa&Žinić&Grey za “Otvorenu Knjigu” godišnje izvješće Adris grupe kao i knjigu “Nikola” u kategoriji “Tiskani mediji”.

Opis dizajna nagrađenog rada:

Autizam nema samo jedan oblik. Stoga dizajn knjige u cjelini komunicira problem kakav je uvriježen i prepoznatljiv.

Naslovnica je, kao i cijela korica, toplog tona, ali bez ikakve poruke. Ona je time asocijalna. Ne komunicira. Zbunjuje nas onako prazna, kako god je okrenemo. A kad ju se takvu stavi među mnoštvo tipično šarenih i veselih dječjih knjiga ona se ističe svojom "šutnjom", jer je drugačija.

Međutim, ne treba knjigu suditi po koricama.

Iako otvaranjem u početku nailazimo na jedan zatvoreni svijet zbrkanih, kaotičnih, i ponekad glasnih nerazumljivih poruka one s vremenom, listajući knjigu, dobivaju razumljiviju formu te pokazuju jedan kreativan, bogat, izražajan, iznad svega neobičan unutarnji svijet autistične djece.

Edukativna knjiga o brojkama, ilustrirane rukama autistične djece, pokazuje jednu zavidnu razinu kreativne inteligencije i mašte te djece.

 

Knjiga se sastoji od dvije zbirke pjesama, "Prirodni brojevi " i "Redni brojevi", u kojoj svaka počinje sa svoje strane, identičnih praznih naslovnica. Dvostranošću, kao i tipografijom te kompozicijom, traži izvjesnu prilagodbu od čitaoca koja time dodatno pridonosi neobičnosti, zbrkanosti, odnosno ukupnoj slici autizma.

«Ubroji i mene» koju je napisao i uglazbio Jerko Rošin, namijenjena djeci školskog uzrasta i odraslima, realiziranja je u izdanju Centra za autizam Split, uz financijsku i logističku pomoć Rotay Cluba Split.

 


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

20. travanj 2024 09:00