20. veljača 2018.

Najuspješniji lideri planiraju neuspjeh!

Lideri koji dobro detektiraju društvena kretanja zapazili su još krajem prošlog stoljeća: okruženje u kojem posluju postalo je vrlo nestabilno, promjenama više ne upravljamo nego ih neprekidno živimo. Službeni naziv ta su zapažanja dobila u akronimu VUCA: svijetom danas vladaju nestabilnost, nesigurnost, kompleksnost i višeznačnost (volatiliry, uncertainty, complexity, ambiguity).

I dok je jučerašnji lider pokušavao i bio uspješan kad je organizaciju vodio prema optimizaciji procesa i visokoj učinkovitosti, danas su stvari drugačije. Vodite li danas organizaciju prema fiksiranoj optimizaciji, vrlo je vjerojatno da svu energiju ulažete u kratkoročni uspjeh s upitnim dugoročnim rezultatom.

Današnje okruženje od lidera traži da organizacije pripremi na visoku fleksibilnost, spremnost na vrlo brzo učenje i ogromne promjene i prilagodbe. Da bismo to postigli, moramo osloboditi dio energije timova za kreativnost, poticati brojne pokušaje novih projekata pa i promašaje.

>>>Pažnja, pretplatnicima Lidera darujemo vrijedne coach stipendije

Na primjer, ako uložite godinu dana u optimizaciju rada tima koji pruža ključnu uslugu u portfelju organizacije i pri tome otpustite ‘višak‘ zaposlenika, sasvim je moguće da će u narednoj godini ta usluga tržištu postala nezanimljiva. Izgubili ste vrijeme i otpustili možda ključne ljude koji su mogli osmisliti novi set usluga koje bi održale uspješnost organizacije.

U VUCA svijetu liderstvo je možda još važnije no u stabilnijim uvjetima.  No današnji lider mora jako brzo učiti, živjeti kompleksnost i nesigurnost, balansirati između kratkoročnih i dugoročnih ciljeva i biti sposoban odlučivati u takvim uvjetima.

Coaching za takvo liderstvo potiče lidere da motre okolinu, gledaju unaprijed, stalno analiziraju i sebe kao lidera i svoju organizaciju te tako postaju otporni na VUCA i spremni za budućnost.

Stoga – planirajte neuspjeh, dobro će vam činiti!

Piše: Renata Takač Pejnović