Aktualno
StoryEditor

Najveća crnogorska vinarija izgubila pristup ruskom tržištu ‘zbog pristupanja u NATO‘

27. Travanj 2017.

Ruske vlasti zabranile su uvoz proizvoda kompanije Plantaže, najvećeg proizvođača vina u državnom vlasništvu Crne Gore, zbog navodnih sanitarnih propusta. Crnogorska vlada pak smatra da je odluka ruskih vlasti politički motivirana skorašnjim pristupanjem Crne Gore NATO paktu, prenosi SCMP.

Crnogorski premijer, Duško Marković, izjavio je da su ruski građani zahvaljujući neodgovornoj politici svojih vlasti izgubili priliku konzumirati najbolja vina.

>>>Crna Gora najviše napredovala, Rusija usporava Srbiju na putu u EU

Crna Gora ove godine bi trebala postati članica NATO-a, a parlament će se sastati u petak kako bi to odobrio. Rusija je izrazila snažno protivljenje crnogorskom pristupanju, opisujući potez kao "iznimno pogrešan".

Moskva je dugo vremena smatrala da je Crna Gora u sferi njezina utjecaja.

Direktor kompanije Plantaže, Milan Milutinović, rekao je novinarima kako 20 posto njihova izvoza ide u Rusiju, dodavši da su zadnjih pet godina izvezli 10 milijuna boca što znači da će zabrana značajno oštetiti kompaniju.

- Izvozimo u 42 zemlje diljem svijeta, od kojih neke od njih imaju najstrože kontrole kvalitete, ali nikada nismo imali ovakvih problema, izjavio je Milutinović.

Pristupanje Crne Gore u NATO pojačat će prisutnost balkanskog bloka s obzirom na to da su Grčka, Hrvatska i Albanija članice pakta.

26. travanj 2024 11:29