Aktualno
StoryEditor

‘Najveća migracija morskih vrsta‘: Tsunami prenio milijune bića iz Japana u SAD i Kanadu

01. Listopad 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

https://www.youtube.com/watch?v=L3QGiPpXaC0

Tsunami koji je 2011. razorio Japan, prenio je preko 300 morskih vrsta preko Pacifika, do obala SAD-a i Kanade. Stručnjaci ovu pojavu već nazivaju najvećom migracijom morskih vrsta, jer je preko milijun stvorenja, morskih puževa, rakova, morskih crva, prevalilo golemi put od oko 7,725 kilometara.

- Najveći je to neplanirani prirodni eksperiment u povijesti biologije mora, rekao je profesor Sveučilišta države Oregon, John Chapman, koji je proveo znanstvenu studiju učinka ove prirodne nepogode.

>>>Orke teroriziraju ribarske brodice na obalama Aljaske

Tako je zabilježeno da je tsunami, kojega je potaknuo potres magnitude 9, generirao pet milijuna tona različitog prirodnog otpada, koji je završio u Pacifiku, s Iwate, Mijagija i Fukušime.

Oko 70 posto tog otpada odmah je potonulo na oceansko dno, dok je ostatak krenuo na putovanje do zapadne obale SAD-a.

Tako je 289 japanskih morskih vrsta, nošenih na različitom otpadu, dospjelo na obale Washingtona, Oregona, Kalifornije, Aljaska i Havaja kao i na obale  kanadske provincije Britanske Kolumbije. Pojedine vrste uspješno su se razmnožile na tom putovanju.

-Čeljust mi je otpala kada sam ustvrdio raznolikost tih vrsta. Bilo je tu svega, rakova, koralja, mekušaca. Čitav presjek japanske faune, rekao je za The Guardian, Chapman.

Iako je istraživanje završilo prošle godine, američki morski biolozi i dalje pronalaze naplavine pristigle iz Japana. Prošle je godine do Oregona doplutao brodić u kojemu su se nalazile japanske riblje vrste. Ogromne količine plastike i otpada služili su morskim bićima kao prijevoz do obale SAD-a.

-Nisam mogao vjerovati da ta morska bića mogu tako dugo preživjeti na otvorenom moru. Međutim, plastika koja se ne raspada, u kombinaciji s razornim olujama, očito im je pružila tu mogućnost, rekao je morski biolog Greg Ruiz, sa Smithsonian instituta.

Dodajmo tome i kako će učinak na morsku biologiju obala na koje su japanske vrste dospjele biti vidljiv tek za nekoliko godina. Naime, za sada još nije moguće predvidjeti hoće li pridošle vrste postati invazivne i time prijetnja morskom životu i habitatu na obalama Amerike.

23. travanj 2024 11:52