Aktualno
StoryEditor

Najveći svjetski stabilizacijski fond u gubitku 21,3 milijarde dolara

27. Travanj 2018.

Norveški državni stabilizacijski fond, najveći u svijetu, u prvom je tromjesečju ove godine zabilježio gubitak od 171 milijarde norveških kruna (21,3 milijarde dolara) uslijed nestabilnosti na globalnim tržištima dionica, objavila je u petak norveška središnja banka.

Dok je 2017. godina bila najprofitabilnija u 20-godišnjoj povijesti tog norveškog fonda, u prva tri mjeseca 2018. zabilježio je negativni prinos od 1,5 posto pa mu je krajem ožujka vrijednost smanjena na 8,12 bilijuna kruna. To mu je prvi gubitak u posljednje dvije godine.

>>>Vrijednost norveškog državnog fonda dosegnula rekordnih 1.000 milijardi dolara

Sa zadaćom da upravlja naftnim gospodarstvom zemlje i s ciljem da financira izdašnu norvešku socijalnu državu kad se tamošnji izvori nafte i plina iscrpe, taj državni fond zabilježio je slabe rezultate u dioničkom portfelju, koji je smanjen za 2,2 posto. Udio dionica u ukupnim investicijama toga fonda krajem je ožujka iznosio nekih 66,2 posto.

"Prvi kvartal obilježila je povećana nestabilnost na globalnim tržištima dionica", objavila je središnja banka.

Najizrazitiji pad u tom je kvartalu zabilježen u Europi, od tri posto, uključujući i 4-postotni pad u Britaniji, te u sjevernoj Americi, gdje je pad iznosio 2,3 posto.

>>>Norveški stabilizacijski fond profitirao zbog Trumpa, lani zaradio 50 milijardi eura

Obveznice, koje su krajem ožujka činile 31,2 posto ukupnog portfelja fonda, imale su negativni prinos od 0,4 posto, dok su ulaganja u nekretnine, s udjelom od 2,6 posto u ukupnom portfelju, povećana za 2,5 posto.

Vrijednost fonda smanjila se također iz zbog toga što je norveška vlada povukla 11 milijardi kruna za potrebe uravnoteženje proračuna, a padu njegove vrijednosti pridonijele su i negativne tečajne razlike u iznosu 183 milijardi kruna, objavila je središnja banka.

20. travanj 2024 03:54