Aktualno
StoryEditor

Najveći uspon cijena nafte u posljednja dva mjeseca

26. Srpanj 2017.

Na svjetskim tržištima cijene nafte u srijedu su dosegnule najviše razine u posljednjih gotovo osam tjedana zbog očekivanja daljnjeg pada američkih zaliha i istodobnih naznaka usporavanja rasta proizvodnje nafte od škriljevca.

Na londonskom tržištu cijena barela jutros je porasla 41 cent, na 50,61 dolar. Barel je na američkom tržištu barel poskupio 49 centi, na 48,38 dolara.

Američke zalihe sirove nafte zabilježile su oštar pad u prošlome tjednu uslijed povećane prerade u tamošnjim rafinerijama, a smanjile su se i zalihe benzina i derivata, objavio je u utorak Američki institut za naftu. Zalihe sirove nafte pale su u tjednu koji je završio s 21. srpnjem za 10,2 milijuna barela, na 487 milijuna, u usporedbi s očekivanjima da će se smanjiti za 2,6 milijuna barela.

>>>Za pet godina nafta iz novih slavonskih polja

Uspon cijena nafte, koje su samo u utorak u Londonu porasle tri posto, potaknula je najava Saudijske Arabije na sastanku Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i proizvođača izvan OPEC da će u kolovozu ograničiti svoj izvoz sirove nafte na 6,6 milijuna barela dnevno, gotovo milijun barela dnevno manje nego u istom mjesecu prošle godine. Zbog toga se očekuju daljnja smanjenja zaliha, objavio je u svojoj bilješci ANZ, komentirajući planove Saudijske Arabije.

Nigerija je također pristala sudjelovati u ograničavanju proizvodnje, nakon što joj dnevna proizvodnja dosegne 1,8 milijuna barela.

Indonezijski ministar energetike priopćio je u utorak da je najveći proizvođač sirove nafte u jugoistočnoj Aziji otvoren za pridruživanje OPEC-u, sve dok nije prisiljen ograničiti vlastitu proizvodnju.

OPEC je na svojoj stranici objavio da je cijena barela košarice njegove nafte u utorak iznosila 47,11 dolara, što je za 1,1 dolar više u odnosu na prethodni trgovinski dan.

16. travanj 2024 13:42