• Pratite nas na:
22. kolovoz 2018.

Najveći vlasnici Uljanika su radnici - drže 47 posto dionica

Najveći vlasnici Uljanika, prema službenim podacima, pojedinačni su mali dioničari, većinom radnici, koji drže gotovo 47 posto, odnosno 1,5 milijuna dionica. Među njima su i radnici koji su početkom godine zbili redove u Stožer za obranu Uljanika, a osnivači su mu Franko Belas, Marko Alviž, Samir Hadžić i Deni Širol.

>>>Radnici Uljanik Grupe u općem štrajku: Nitko ne misli kako ćemo hraniti djecu, kupiti školske knjige

- Radnici smo i mali dioničari, a vlasnici smo 47 posto Uljanika. Kad bismo se skupili, što se tiče skupština i glasovanja, nama bi ne mogao nitko ništa. Sada namjeravamo okupiti pet posto malih dioničara kako bismo mogli davati protuprijedloge na dnevni red skupštine. Cilj nam je da netko od radnika bude u Nadzornom odboru kako bismo barem imali informacije o tome kako se razvija cijela situacija, rekao je već nešto ranije T-Portalu Belas dodavši da ‘‘postoje situacije kada direktori u posrnulim tvrtkama kažu: ili ćemo svima smanjiti plaće, pa ćemo ih vratiti kad prebrodimo krizu, ili ćemo podijeliti određeni broj otkaza. Ljudi bi uvijek pristali i na manje plaće samo da se spase radna mjesta, ali nama se još ništa ne govori‘‘.

Kao suvlasnik pulskog Uljanika, čiji su radnici u srijedu započeli sa štrajkom, prema pisanju pojedinih medija pojavio se Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP). Oni bi tako pozajmicom štitili udio u kompaniji, što iznosi nešto više od deset posto dionica brodogradilišta koje imaju država i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Najveći pojedinačni vlasnik Uljanika je Croatia osiguranje koja ima 333.332 dionice ili oko 10 posto pulskog škvera. Ovo osiguranje u vlasništvu je Adris grupe koja drži još 2,4 posto ili 83 tisuće dionica, pa je tako grupa na čijem je čelu Ante Vlahović neizravno vlasnik 12,4 posto Uljanika.

>>>Ministar Horvat: O brodogradilištu Uljanik još ništa nije odlučeno

Na Zagrebačkoj burzi posljednji se put dionicama pulskog škvera trgovalo početkom lipnja kada je cijena po dionici iznosila osam kuna, a u zadnjih je godinu dana cijena iste dionice narasla na 45 kuna, dok joj je najniža vrijednost bila 7,09 kuna.

Prema posljednoj objavi vlasničke strukture, 7236 dioničara drži ukupno 3.356.250 dionica Uljanika, čija je trenutna ukupna tržišna vrijednost 26,85 milijuna kuna.

[caption id="attachment_357099" align="aligncenter" width="750"] Foto: screenshot/SKDD[/caption]

Prema podacima Središnjeg klirinškog depozitarnog društva među najvećih deset dioničara nakon Croatia osiguranja nalaze se skrbnički računi u Hrvatskoj poštanskoj banci*.

Na popisu najvećih je i Addiko banka u čijem je vlasništvu oko četiri posto dionica, zatim HZMO, a Splitskoj banci i Erste plavom obveznom mirovinskom fondu pripada tek nešto više od tri posto.

[caption id="attachment_357098" align="aligncenter" width="750"] Foto: screenshot/SKDD[/caption]

Financijski problemi u Uljanik grupi su se prelili i na riječko brodogradilište 3. maj čiji je račun prošloga petka blokiran, da bi u utorak bio odblokiran.

- Činjenica je da je poslovanje brodogradilišta 3. maj otežano zbog ukupne situacije te dijelom vezano uz problematiku Uljanik grupe, priopćili su iz 3. maja, u čijem vlasništvu prednjači Uljanik s 85,46 posto vlasništva.

>>>Brodogradilištu 3. maj blokiran račun

U deset najvećih dioničara riječkog škvera ubrajaju se i Ljekarne Prima Pharme koje drže nešto manje od jedan posto dionica, dok je u vlasništvu Grada Rijeke 5301 dionica ili 0,36 posto, a u stopu ga slijedi DIV grupa u vlasništvu Tomislava Debeljaka u sklopu koje posluje i Brodosplit.

Ekonomski stručnjaci Ljubo Jurčić i Danko Sučević slažu se da cijela situacija nema smisla.

>>>Tolušić o Uljaniku: Vlada čini što može, ali Uprava treba preuzeti odgovornost

- To je tvrtka koja godinama gubi novac što ga svi mi izdvajamo i omogućavamo joj preživljavanje, kazao je T-Portalu Danko Sučević dodavši da smatra da bi trebalo ići ka njegovu gašenju.

Ljubo Jurčić ističe da Uljanik ne treba spašavati kao Agrokor.

- U Hrvatskoj se ta brodograđevna industrija zapustila, da ne kažem uništila, i sada država svako malo mora pokrivati troškove iznad prihoda brodogradilišta. A to nije rješenje, objašnjava Jurčić.


* U prvotnoj verziji teksta pisalo je kako se, prema podacima Središnjeg klirinškog depozitarnog društva, među najvećih deset dioničara nakon Croatia osiguranja nalaze Hrvatska poštanska banka sa 6,62 posto dionica te Fond za financiranje razgradnje NE Krško s još gotovo 5 posto. Međutim, iz HPB-a upozorili su kako se među prvih deset dioničara Uljanika na 3. i 4. mjestu s ukupno 11,59% dionica nalaze skrbnički računi u Hrvatskoj poštanskoj banci, a ne Banka. Stoga je taj dio teksta izmijenjen.