Aktualno
StoryEditor

Najviša stopa rasta proizvođačkih cijena u posljednje četiri godine

12. Prosinac 2017.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle su u Hrvatskoj u studenom za 1,4 posto u odnosu na listopad, a na godišnjoj razini za 3,6 posto, što je najviša stopa njihova rasta od siječnja 2013., pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Tako su u studenom proizvođačke cijene porasle već 11. mjesec zaredom na godišnjoj razini.

"Posljednji podaci DZS-a za studeni potvrđuju nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta proizvođačkih cijena, uz njihovo intenziviranje. Naime, cijene pri proizvođačima na ukupnom tržištu bilježe kontinuirani godišnji rast posljednjih godinu dana te je njihova stopa rasta iznosila 3,6 posto, što je najviša stopa rasta od siječnja 2013.", poručuju analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na podatke DZS-a.

>>> Proizvođačke cijene u RH i EU posustale na godišnjoj i porasle na mjesečnoj razini

Dodaju da je razmjerno snažna stopa rasta na godišnjoj razini posljedica djelomično i niske baze, s obzirom da je u istom mjesecu prošle godine zabilježen godišnji pad cijena od 3,1 posto.

Ako se isključe cijene u sektoru energije, proizvođačke su cijene u industriji u studenom u odnosu na listopad bile više za 0,3 posto, dok su na godišnjoj razini više za 0,8 posto.

Podaci DZS-a pokazuju da su na mjesečnoj razini cijene na domaćem tržištu u studenom bile više za 1,4 posto, a na inozemnim tržištima za 1,5 posto. Na godišnjoj razini cijene su na domaćem tržištu skočile za 4,0 posto, a na inozemnom za 3,0 posto.

Promatrano prema glavnim industrijskim grupama, u studenom su prema listopadu cijene u sektoru energije porasle 5,1 posto, intermedijarnih proizvoda 0,5, trajnih proizvoda za široku potrošnju 0,3, a kapitalnih proizvoda 0,1 posto, dok su cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju zadržale stabilnost.

U odnosu pak na lanjski studeni, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u segmentu energije skočile su 12,1 posto, u sektoru intermedijarnih proizvoda porasle su 1,7 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,4, a kapitalnih proizvoda za 0,2 posto, dok su cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju pale 0,1 posto.

>>> Proizvođačke cijene u EU ubrzale, u Hrvatskoj usporile

Prema djelatnostima, u studenom su u usporedbi s listopadom proizvođačke cijene porasle u rudarstvu i vađenju za 7,5 posto, prerađivačkoj industriji za 1,3 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji 0,4 posto, dok su u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša zadržale stabilnost.

U usporedbi sa studenim 2016. proizvođačke cijene u jedanaestom mjesecu ove godine porasle su u rudarstvu i vađenju za 9,8 posto, prerađivačkoj industriji za 3,6 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 1,0 posto, dok su u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša ostale nepromijenjene.

"Uz postupni oporavak potražnje, očekujemo nastavak pozitivnih stopa rasta proizvođačkih cijena, dok bi prosječan godišnji rast proizvođačkih cijena u ovoj godini mogao biti na razini od 2,2 posto", zaključuju analitičari RBA u osvrtu, objavljenom u utorak.

25. travanj 2024 03:53