Aktualno
StoryEditor

Nakon 3 godine 8 milijuna eura plaćeni MIG-ovi proglašeni neispravnima; MORH traži zamjenu

05. Veljača 2018.

Ministarstvo obrane (MORH) u ponedjeljak je izvijestilo kako su četiri dokupljena MIG-a 21 iz Ukrajine prizemljena iz sigurnosnih razloga zbog utvrđenih nepravilnosti te da je ministar obrane RH Damir Krstičević u dobroj vjeri rješavanja predmetne problematike i buduće suradnje uputio ukrajinskom ministru prijedlog da se četiri neispravna MIG-a zamijene sa MIG-ovima koji imaju državno jamstvo i koji su ispravni.

Jutarnji list ranije je objavio da Hrvatska Ukrajini želi vratiti četiri neispravna borbena aviona MiG 21 te traži od ukrajinskog ministarstva obrane da ih zamijeni s četiri ispravna aviona uz jamstvo države Ukrajine.

>>>Ukrajinski ministar obrane priznao ‘po hrvatsku stranu štetan’ remont MiG-ova

Riječ je o avionima pod rednim brojevima 131, 132, 134 i 135 koje je Hrvatska kupila od Ukrajine u sklopu remonta i dokupa borbene eskadrile, a tri i pol godine nakon isporuke, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo proglasilo ih je neispravnima i neupotrebljivima. Također navodi se i kako je Hrvatska je platila avione oko osam milijuna eura ukrajinskom zavodu Ukrspecexport te je prošli tjedan ukrajinskom ministarstvu obrane upućena službena nota kojom Ministarstvo obrane predlaže to rješenje.

>>>Završena validacija i evaluacija ponuda za nabavu borbenog aviona

Iz MORH-a su, na upit Hine, izvijestili da je tijekom posjete ukrajinskog ministra obrane Stepana Poltoraka Hrvatskoj u siječnju, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević upoznao ukrajinskog kolegu s problematikom modernizacije MIG-ova 21, izrazio zabrinutost zbog loše odrađenog posla i zamolio za pomoć u rješavanju tog pitanja. Ukrajinski ministar istaknuo je da sporazum, potpisan između ukrajinske tvrtke i Hrvatske, nije potpuno izvršen i to na "štetu hrvatske strane".

>>>Remont MIG-ova: Suđenje za mito Josipu Čoviću zatvoreno za javnost

Također, Poltorak je istaknuo kako ukrajinsko Ministarstvo obrane nije bilo uključeno u taj ugovor remonta, da nije dobro što se poslovalo s tvrtkom, a ne s državom Ukrajinom te najavio da će pozorno proučiti to pitanje po povratku u Ukrajinu, razgovarati s predstavnicima tvrtke i da će o situaciji s MiG-ovima izvijestiti na najvišoj razini.

13. travanj 2024 21:24