Aktualno
StoryEditor

Nakon četiri dana rasta očekuje se stagnacija Crobexa

03. Svibanj 2018.

Na Zagrebačkoj se burzi u četvrtak očekuje mirno trgovanje i stagnacija Crobex indeksa, nakon četiri dana rasta, jer nakon objave kvartalnih poslovnih izvješća kompanija nema značajnijih vijesti koje bi mogle znatnije pokrenuti tržište.

Svih 5 analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa. Crobex indeks porastao je jučer 1,03 posto, na 1.828 bodova, dok je Crobex10 ojačao 1,17 posto, na 1.067 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 5,5 milijuna kuna, što je oko 300 tisuća kuna manje nego prethodnog trgovinskog dana.

- Prvi trgovinski dan u svibnju na domaćem tržištu kapitala je zaključen oštrim rastom dioničkih indeksa. Ovo je bio četvrti uzastopni dan rasta tih indeksa, kaže Jozo Leko, broker u Splitskoj banci.

>>>ZSE: Očekuje se mirno trgovanje uz stagnaciju Crobexa i nisku likvidnost

Najveći promet, 2,2 milijuna kuna, ostvaren je jučer dionicom Valamar Rivijere, pri čemu joj je cijena skočila 2,7 posto, na 42,10 kuna.

S prometom od oko 900 tisuća kuna slijedila je dionica HT-a, kojoj je cijena ostala nepromijenjena, na 164 kune. Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvaren je, pak, promet od oko 450 tisuća kuna, pri čemu su poskupile 0,7 posto, na 425 kuna.

Uz promet od oko 270 tisuća kuna, cijena dionice Podravke skočila je 3,8 posto, na 300 kuna, dok je, uz sličan promet, dionica Arena Hospitality grupe poskupila 1,6 posto, na 437 kuna.

>>>ZSE: Najviše se trgovalo dionicama HT-a, Petrokemija rasla

I većini ostalih likvidnijih izdanja cijene su jučer porasle, dok su se među većim gubitnicama našle dionice Đuro Đaković grupe, kojima je cijena pala za 5,7 posto, i Jadroplova, s gubitkom od 6,45 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,30 posto, dok je frankfurtski DAX porastao 1,51, a pariški CAC 0,16 posto.

- Pozitivan sentiment potaknut je objavom poslovnog izvješća tehnološkog diva Applea dan ranije, kao i objavom podatka o rastu BDP-a i stope nezaposlenosti u eurozoni koji su bili u skladu s očekivanjima analitičara. Pozitivnim je također ocijenjena objava većeg od očekivanja podatka o PMI indeksu proizvodne aktivnosti eurozone, što sugerira nastavak pozitivnih gospodarskih trendova, kaže Jozo Leko.

>>>Wall Street – S&P 500 porastao, Dow Jones pao

No, na Wall Streetu su jučer cijene dionica pale jer su ponovno izbile zabrinutosti u vezi trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine i jer se očekuje da će Fed nastaviti postupno povećavati ključne kamatne stope.

Dow Jones oslabio je 0,72 posto, kao i S&P 500, dok je Nasdaq indeks pao 0,42 posto.

- U SAD-u je trgovanje bilo pod utjecajem objave Fedove odluke o kamatnim stopama. Iako kamate nisu mijenjane, čelnici središnje banke objavili su kako se stopa inflacije približila željenoj razini od 2 posto te da monetarna politika ostaje na tragu nastavka podizanja kamatnih stopa u slijedećim mjesecima. Ulagače je dodatno zabrinula špekulacija kako bi Trumpova administracija mogla zabraniti prodaju kineske telekomunikacijske opreme u SAD-u što vodi eskalaciji napetosti u odnosima dvaju najvećih svjetskih gospodarstava, kaže Jozo Leko.

25. travanj 2024 00:52