Aktualno
StoryEditor

Nakon desetljeća borbe s birokracijom Norvežani kreću u 18,7 mil. eura vrijedan projekt u Žakanju

20. Veljača 2018.

S obzirom da su sve dozvole ishođene, kapital osiguran, a čeka se još samo HBOR da potvrdi svoju ranije najavljenu potporu, u Žakanju će za mjesec dana početi gradnja kompleksa kogeneracijske energane-toplane na drvnu biomasu i pogona za proizvodnju drvenih peleta, iza kojih stoji norveška tvrtka Croatia REN AS s bruto investicijom u iznosu od 18,7 milijuna eura.

Kako je pošteno priznao na današnjoj prezentaciji ovog projekta župan Karlovačke županije Damir Jelić, desetogodišnja priprema za ovaj projekt i borba s administrativno-birokratskim preprekama govori o našoj (ne)organizaciji, a može se reći da je to i priča o upornosti i strpljenju kao odlici poslovne i životne etike Norvežana.

>>>Lošinjsko brodogradilište postaje baza norveškog Optimarina

Croatia REN AS vlasnik je i osnivač hrvatskih tvrtki Maksim Trade Energija d.o.o. i Bio Peleti Energija d.o.o. koje su nositelji žakanjskog zelenog energetskog preporoda, a vlasnici Croatia REN AS-a su 80 investitora iz Norveške, te inicijator projekta, tvrtka Green Energy Innovation Alliance AS, čiji je stariji projektni savjetnik Edin Ališić iznio detaljan plan i logističku povezanost energane-toplane i proizvodnje peleta te njihovu ekonomsku održivost.

Ja sam možda prvi, kaže Ališić, koji je uspio norveške investitore uvjeriti da Dubrovnik i neke jadranske destinacije nisu jedino u što se isplati u Hrvatskoj ulagati. Sjajna lokacija općine Žakanje, bogatstvo šume drvnom masom, infrastrukturna riješenost Poslovne zone Žakanje u kojom smo kupili 23 tisuće kvadratnih metar prostora, dostupnost kvalificirane radne snage, podrška lokalnih vlasti bili su nam presudni u odabiru ove lokacije, i izdvajanju tolikog strpljenja da napokon ishodimo svu dokumentaciju za ovaj projekt, čija gradnja uskoro i počinje, kazao je Ališić.

Organski Rankineov ciklus

Ta će se, zapravo otpadna toplina, predavati sestrinskoj tvrtci Bio Peleti Energija koja će imati kapacitet proizvodnje šest tona peleta na sat.

S obzirom da je u kogeneracijskim postrojenjima ovakvog tipa, riječ je o tzv. Organskom Rankineovom ciklusu, važno kako iskoristiti toplinsku energiju koja se javlja prilikom proizvodnje električne energije, Ališić je kazao da je važan moment bilo potpisivanje ugovora s HROTE-om i stjecanje statusa povlaštenog proizvođača električne energije na razdoblje od 14 godina, čime je stvorena osnova za izgradnju elektrane-toplane električne snage 1MW i proizvodnje 24 GWh toplinske energije godišnje.

Uz sudjelovanje Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske REGEA-e, udio Privredne banke Zagreb i HBOR-a u financijskoj podršci, poticaju od 7,5 milijuna kuna Hrvatske agencije za plaćanja u poljoprivredi, Ališić je kao posebnu novost istaknuo sklapanje ugovora s pet privatnih vlasnika šuma kao dobavljačima kako drvne biomase za rad kogeneracijskog postrojenja Maksim Trade Energije, tako i trupaca za Bio Pelete Energiju za proizvodnju peleta.

>>>Sjajan primjer: Karlovačka županija darovala vrijedne objekte Trgovačko-ugostiteljskoj školi

U tehničko-ekonomskom dijelu kao bazi čitavog projekta, Ališić je kazao kako će ukupna energetska efikasnost kogeneracije MTE-a biti najmanje 64 posto, a ovisno o vanjskoj temperaturi, ići će i do 68 posto, s time da postoji mogućnost prodaje dijela toplinske energije obližnjim objektima lokalne samouprave. U novim će pogonima, koji bi trebali početi s radom početkom ljeta 2019. godine, zaposlenje naći 30-ak radnika.

26. travanj 2024 06:49