Korona i biznis
06. prosinac 2017.

Nakon dugogodišnje poslovne agonije Apartmani Medena prodani Danku Končaru

Tvrtka Danka Končara Kermas energija jedina je ponudila tražene uvjete javne dražbe, te za 52.756.000 kuna postala vlasnik 68,93 posto dionica Apartmana Medena. Kermas energija krovna je Končareva tvrtka koja ulaže u različite sektore, od brodogradnje, preko energetike do turizma, a vlasnica je Hotela Medena.

Apartmani Medena su do 1993. godine poslovali u sklopu jedinstvene hotelsko-turističke tvrtke Medena, kada su pretvorbom i kasnijom privatizacijom postali jedna od tada nastale četiri tvrtke, a od 1995. posluju kao samostalno dioničko društvo.

>>>Adris grupa otkupila potraživanja osigurana hipotekama na splitskom hotelu Marjan

Neuspješna privatizacijska priča s Apartmanima Medena traje gotovo 15 godina u kojima se bezuspješno tražio ozbiljan investitor. Na oko 360 tisuća četvornih metara udaljenih nekoliko kilometara od Trogira smješteno je 260 apartmana sa 1024 postelje koje zahtijevaju značajna ulaganja, navodi Slobodna Dalmacija.

Ovu poslovnu godinu Apartmani Medena završili su s oko 80 tisuća turističkih noćenja, a trenutačno se nalaze u postupku predstečajne nagodbe koja bi trebala biti prekinuta u slučaju pronalaska strateškog partnera.

>>>Valamar najavio 705 milijuna kuna investicija, otvaranje 600 radnih mjesta

Tvrtka je desetljećima poslovala sa značajnim gubicima koji su trenutno iskazani kroz iznos od oko 92 milijuna kuna, a ubuduće bi trebala poslovati u sklopu Kermas energije koja je već nakon predstečajne nagodbe postala većinski vlasnik Hotela Medena za koji su najavljena veća ulaganja u podizanje kvalitete na razinu od četiri zvjezdice.