Korona i biznis
01. rujan 2018.

Nakon izviđačke prošlosti otok Obonjan je postao cjelogodišnji raj za korporacije

Unajmite cijeli otok samo za sebe i svoje zaposlenike! Doživite nezaboravno iskustvo naših programa stopljenih s prirodom i skrojenih po korporativnoj mjeri! Poboljšajte komunikaciju, osnažite kolektiv i timski duh! Povećajte motivaciju i lojalnost vaših zaposlenika! Naš je bogati program temeljen na konceptu dobrobiti! Razvili smo platformu za vrhunski doživljaj! Učite jedni o drugima, o dobrim stranama i slabostima! Povećajte produktivnost i efikasnost Naš je smještaj ekskluzivan i konceptualan! Implementiramo ekološki pristup u netipičnu ponudu! Bolje shvatite članove vašeg tima i neka oni bolje razumiju ciljeve vaše kompanije! Spoznajte važnost učinka svakog zaposlenog! Izvan špice ljetne sezone apsolutno se prilagođavamo svakom klijentu! Uspostavite i razvijte međusobno povjerenje i veći osjećaj za suradnju među kolegama! Uz aktivnosti primjerene za jačanje timova nastupaju svjetski poznati glazbenici, prakticiraju joga, meditacija i sportovi, njeguje vrhunska gastronomija!

Otočić Obonjan koji se na tržištu nastoji pozicionirati kao jedinstveni lokalitet sa širokim spektrom programa iz vlastite produkcije.

Tako nekako mogla bi glasiti promotivna pozivnica na Obonjan, otočić u šibenskom arhipelagu, koji se nakon izviđačke prošlosti pod brendom Otoka mladosti, posljednje tri godine brendira ne samo kao ljetna oaza za opuštanje mladih bogataša nego i kao cjelogodišnji raj za korporacije koje su izvan komercijalne ljetne sezone, kada su otočki kapaciteti zauzeti individualnim gostima, spremne uložiti u dobrobit svojih zaposlenika i snaženje timova.

>>>Otok Obonjan privlačan tvrtkama iz svijeta za ‘team building’ i simpozije

Otkako je upravljanje destinacijom na 43 koncesijske godine preuzela tvrtka Obonjan Rivijera, iza koje stoje Sound Channel, britanski promotori i organizatori festivala, slovenski turoperator CMT i domaća operativna kompanija Gratiosus, Obonjan je sve zanimljiviji menadžmentima boljestojećih poduzeća iz cijeloga svijeta. Smještajni kapaciteti u brvnarama i glamuroznim šatorima povećavaju se iz sezone u sezonu, a pred početak ove povećani su na tisuću kreveta. Mogućnost primanja velikog broja gostiju, uz izoliranu poziciju i raznovrsne sadržaje, pokazuje se dobitnom kombinacijom za potrebe poduzeća, a praktički jedino ograničenje u prilagodbi doseg je njihova budžeta. Interes za team buildinge iskazale su već tvrtke iz Velike Britanije, Švedske, SAD-a, Francuske, Slovenije i Hrvatske.

Pomicanje granica

Otočić Obonjan koji se na tržištu nastoji pozicionirati kao jedinstveni lokalitet sa širokim spektrom programa iz vlastite produkcije, sa svojom unikatnom ponudom vjerojatno je najatraktivnije domaće team building odredište koje podiže ljestvicu i pomiče granice snaženja korporativnih timova. Sva je prilika da će mu popularnost idućih godina rasti, naročito u svjetlu činjenice da je riječ o jedinoj destinaciji na Mediteranu koja se može u svako doba osim špice sezone uzeti cijela u zakup, koja ima prilagodljiv program i specifičan smještaj u dodiru s prirodom.

>>>Valamar unapređuje naturistički kamp Istra Sunny u premium camping resort

Potražnja za takvim ekskluzivnim uslugama na svjetskom tržištu postoji, a primjer Obonjana već slijede i drugi. Da neke korporacije imaju potrebu priuštiti nesvakidašnje iskustvo snaženja tima i pritom zakupiti cijele destinacije, pokazuje i ovoljetni trodnevni CEE Distribution Forum koji je u Balama organizirala američka kompanija Dell EMC. U gradić na jugu Istre doveli su dvjestotinjak menadžera, što svojih što partnerskih kompanija poput Microsofta i Intela, kako bi na team buildingu na otvorenom koji se raširio na cijele Bale, uz ostalo bojili klupe i sadili cvijeće na dječjem igralištu.

Obonjan je sve zanimljiviji menadžmentima boljestojećih poduzeća iz cijeloga svijeta.

Šarolika je lepeza team building aktivnosti koju na našem tržištu nude specijalizirane domaće i inozemne agencije. Nije lako odlučiti se između dinamičnog Grand prix izazova u kojemu ekipa mora sama sastaviti svoje vozilo i u što kraćem vremenu prijeći poligon ili primjerice ultimativnog team building iskustva 99 gradskih misaonih i motoričkih izazova. U ponudi su i dinamična simulacija Njujorške burze na kojoj ekipe trguju vrijednosnim papirima, zlatom, bitcoinom i valutama, a vrijednosti dionica osciliraju pod utjecajem gospodarskih i političkih prilika koje ekipe mogu pratiti na vijestima na ekranu, radiju, poslovnim ili žutom tisku, kao i startup izazov u kojemu poslovnu ideju ekipe trebaju razviti i pretočiti u uspješnu prezentaciju i uvjeriti članove ekipe Morskih pasa kako je dobra do te mjere da nemaju u njoj što rastrgati.

Team building nalik na Survivor

Popularne su među zaposlenicima i Igre bez granica, spektakularno timsko natjecanje u ispunjavanju šaljivih zadataka poput timskog skijanja, motorizirane alke ili preskakanja konopca u odijelu sumo hrvača. Već udomaćene adrenalinske parkove, paintball, rafting, safari quadovima, karting, jahanje, streličarstvo, vožnju biciklima, letove balonom ili sportskim avionom i ljudski stolni nogomet nadopunjuju špiljarenje, surf simulator, bubnjanje u krugu, skupljanje šumskih plodova, potraga za tartufima i timsko kuhanje, snimanje spota, snimanje filma, kreativna radionica, timsko slikanje i foto potraga ili potraga za blagom.

>>>Velika mogućnost razvoja zdravstvenog turizma u Hrvatskoj

Ekstremnih aktivnosti, poput preživljavanja na pustom otoku bez vode i hrane, spašavanja iz broda koji tone ili hoda po vatri nema za sada u ponudi na domaćem tržištu, no u svjetskoj se ponudi team building aktivnosti nađe i solidno bizarnih i po život i zdravlje opasnih metoda. Jedna takva je waterboarding. Koriste je u Guantanamu za ispitivanje zatvorenika. Vežu im ruke i noge, a glavu potapaju u vodu. Prema pisanju Washington Posta, tu je metodu za motivaciju svojih zaposlenika koristila američka tvrtka Prosper koja se bavi prodajom seminara i treninga, uz parafraziranje Sokrata da se za bolje prodajne rezultate treba boriti kao za zrak pod vodom.

Bilježi se i nekoliko slučajeva hodanja po vatri u svrhu bolje fokusiranosti, kao i slučaj da je petnaest zaposlenika marketinga jednog lanca brze prehrane prevezeno u bolnicu s opeklinama prvog i drugog stupnja, dok se voditelj opravdavao da neki naprosto imaju preosjetljiva stopala. Mnogim tvrtkama zanimljivi su team buildinzi po uzoru na popularni reality show Survivor u kojem se bez civilizacijskih pomagala preživljava na pustom otoku. U ponudi su aktivnosti od nošenja zmijskih jaja i hvatanja rakova preko borbe primitivnim oružjem i gradnje splavi do lova na čegrtuše, gradnje projektila i pregovaranja s eko-teroristima o puštanju vaših kolega iz laboratorija pod opsadom.

Buđenje mentaliteta krda

Psiholozi ocjenjuju da strašenje zaposlenika i stavljanje u opasne situacije ne doprinosi zbližavanju kolega na poslu, ne otvara nove putove suradnje i ne potiče ih da rade kao tim, štoviše, budi im mentalitet krda, da slijepo slijede zapovijedi. Umjerenije varijante u relativno kontroliranim uvjetima ipak bi trebale doprinijeti poboljšanju međuljudskih odnosa i snaženju tima, razvoju osjećaja za suradnju, osjećaja pripadnosti kompaniji i međusobnog povjerenja. Dobrobit dobro osmišljenih i provedenih team building aktivnosti višestruka je i za kolektiv i za pojedinca. Savladava se strah, prihvaća rizik, proširuju granice sposobnosti, uči prihvaćati i nuditi pomoć, vježbaju ravnoteža, motorika i koncentracija, povećavaju samopouzdanje i izdržljivost, snaže motiviranost i timski duh.

>>>Valamar Riviera predstavila novu brending strategiju

Postoje, međutim, i mišljenja da kod timova koji zbog nepremostivih razlika inače loše funkcioniraju programi mogu samo produbiti loše međuljudske odnose i pojačati neučinkovitost. Prevladava uvjerenje da edukacijski programi koji simuliraju uredsku svakodnevicu i dozvoljavaju članovima tima da iznose mišljenja unutar grupe kao i donošenja odluka konsenzusom omogućavaju najbolji razvoj komunikacije. S druge strane, zabavni programi poput paintballa ili raftinga prvenstveno će uroditi samo upoznavanjem ljudi koji rade u različitim odjelima. Stručnjaci, stoga, savjetuju da se pri izboru aktivnosti, za najbolje rezultate kombiniraju edukativni i zabavni programi.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]