Aktualno
StoryEditor

Nakon kratkog predaha, Trump nastavio ‘stoljeće napetosti‘ s Kubom

19. Lipanj 2017.

Kuba je u ponedjeljak uputila Donaldu Trumpu pojašnjenje upozorivši ga da otok "nikad neće pregovarati pod pritiskom" Washingtona koji je ovih dana najavio zaoštravanje politike prema otoku.

"Nikad nećemo pregovarati pod pritiskom i prijetnjama (...) Kuba neće činiti ustupke glede svog suvereniteta i neovisnosti, neće pregovarati o svojim načelima i nikad neće pristati da joj Sjedinjene Država nameću uvjete", istaknuo je kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez.

>>> G7: Trump odustao od protekcionizma

"Izvršna uredba američkog predsjednika ne može prisiliti Kubu na promjenu politike", upozorio je Rodriguez u Beču, u Austriji, kritizirajući "smiješnu predstavu" koju je Donald Trump priredio 16. lipnja u kazalištu u Miamiju, na Floridi, gdje se okupio velik broj protivnika ideologije bivšeg predsjednika Fidela Castra.

Trump je u toj prigodi, često prekidan pljeskom publike, opetovao spremnost da preispita politiku približavanja s Kubom koju je krajem 2014. počeo provoditi njegov prethodnik Barack Obama nakon više od pola stoljeća napetosti.

Republikanac je usto kritizirao "okrutan" režim u Havani i najavio izmjenu niza mjera za ublažavanje američkog embarga koje je donijela Obamina administracija.

Među Trumpovim novim odredbama su uvođenje ograničenja u poslovanju s tvrtkama koje kontrolira kubanska vojska, a koje su sveprisutne u sektoru turizma te stroža primjena ograničenja putovanja američkih državljana na komunistički otok koji je od 2015. u izrazitom porastu.

>>> Prvih 100 dana ‘psihodrame’ između Trumpa i medija

No analitičari misle da će Trumpove nove mjere naštetiti kubanskom privatnom sektoru koji u velikoj mjeri ovisi o turizmu - premda Trump tvrdi da ga želi poduprijeti - i pružiti argumente pristašama tvrde linije u kubanskoj komunističkoj vladi.

Rodriguez je u ponedjeljak u Beču ocijenio da ova nova američka politika znači "nazadovanje u bilateralnim vezama". No potvrdio je spremnost Havane da nastavi pregovore s Washingtonom o suzbijanju krijumčarenja droge i ilegalne imigracije, o okolišu i o intelektualnom vlasništvu. Želimo ih nastaviti "poštujući neovisnost i suverenitet" svake strane, rekao je.

12. svibanj 2024 03:13