Aktualno
StoryEditor

Nakon nacionalizacije, Francuska će Italiji iznijeti novi prijedlog o brodogradilištu STX

29. Kolovoz 2017.

Francuska će Italiji iznijeti novi prijedlog za rješavanje nesuglasica oko prodaje i zajedničke kontrole nad brodogradilištem STX prije bilateralnog summita u rujnu, najavio je francuski ministar gospodarstva Bruno Le Maire.

Vlasti u Parizu razljutile su u srpnju službeni Rim uredbom o ‘privremenoj‘ nacionalizaciji brodogradilišta STX, otkazavši time dogovor prema kojem su udjel od 54,6 posto kupiti talijanski državni brodograditelj Fincantieri i još jedan talijanski ulagač.

Odluka o privremenoj nacionalizaciji donesena je nakon što je Fincantieri, koji je većinski udjel u francuskom brodogradilištu kupio od bivših južnokorejskih vlasnika, odbacio prijedlog o zajedničkoj, francusko-talijanskoj kontroli nad kompanijom.

>>> ‘Korporativni’ Macron nacionalizira brodogradilište

"Moja želja je da s prijateljima iz Italije postignemo dogovor o brodogradlištu do kraja rujna i u to ću ime do kraja tjedna nastaviti razgovore s talijanskim kolegom", izjavio je Le Maire u ponedjeljak za francusku televiziju LCI.

Francuski ministar najavljuje da će Pariz u narednim danima iznijeti nove prijedloge u nadi da će čelnici država uspjeti postići sporazum do francusko-talijanskog summita koji će se održati 27. rujna.

Iako nije konkretizirao što će novi prijedlozi sadržavati, Le Maire je rekao da bi trebali naznačiti proširivanje francusko-talijanske suradnje na područje obrane na moru.

"Ako se ne postigne dogovor, odluka o nacionalizaciji ostaje na snazi, no ponavljam  - smatram da to nije budućnost ni najbolja opcija za brodogradilište Saint-Nazaire", naglasio je.

Odobrena transakcija iz travnja predviđala je da francuska država zadrži 33 posto udjela i pravo veta, Fincantieri bi preuzeo oko 48 posto udjela, talijanski graditelj borbenih brodova i podmornica DCNS 12 posto, a preostalih sedam posto pripalo bi talijanskoj investicijskoj kući Fundazione CR iz Trsta.

Brodogradilište STX France nalazi se u gradu Saint-Nazaireu u Bretanji, a gradi vojne i brodove za krstarenja.

20. travanj 2024 09:29